ŽupanijskaPolitika

Rukavina za Jutarnji: Uvezete stado ovaca iz Rumunjske u Liku i ono odmah postaje Lika Quality

KOMENTAR VETERINARA IZ GOSPIĆA

Veterinar iz Gospića, Tomislav Rukavina, u razgovoru za Jutarnji list s temom utjecaja korona virusa na prodaju ličkih janjaca, progovorio je i o temi Lika Qualityja – pokušaja brendiranja ličke kvalitete o kojem se sve manje priča u pozitivnom kontekstu


Tomislav Rukavina, dr. vet. med. i direktor Veterinarske ambulante Gospić, jedan je od najvećih stručnjaka za ovčarstvo, za ličku pramenku sigurno, jer je kao predsjednik Udruge uzgajivača ovaca Lika i član Upravnog odbora nacionalnog Saveza uzgajivača ovaca najzaslužniji što je Europska komisija ličku janjetinu upisala u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Sve do prošle jeseni i sam je bio uzgajivač, a onda je prodao stado jer više u Lici nije mogao naći pastira, posljednji je otišao u Njemačku. Svejedno, ovca mu je najdraža životinja, a za Liku je – idealna – piše Jutarnji list. 

Nema, kaže, domaćinstva u Lici koje nema barem nekoliko ovčica, a u udruzi koju vodi članovi su baš svi uzgajivači ličke pramenke. Tehnički rečeno, lička je janjetina proizvod dobiven janjenjem ovce ličke pramenke koja je uzgojena na geografskom području Like. Sve i da se nije dogodila ova situacija s koronavirusom, bio bi zanimljiv sugovornik o ovoj temi jer nam je otkrio neke prilično nevjerojatne podatke o tržištu janjetine u Hrvatskoj.

– Priču o zaštiti izvornosti započeli smo još 2015. godine, u sljedeće tri godine dobili smo potvrdu Ministarstva poljoprivrede o prijelaznoj nacionalnoj oznaci kvalitete i, na temelju te oznake, dvije smo godine bili prisutni na tržištu, a tržište na koje smo ušli bila su Plitvička jezera. Onda se dogodio paradoks. Kad smo 31. listopada 2018. dobili oznaku europske kvalitete, nestali smo s plitvičkog tržišta. Lokalna akcijska grupa LAG Lika izašla je s idejom da se svi lički proizvodi “okupe” pod zajedničkim nazivom Lika Quality. To je regionalna oznaka kvalitete, ali se ne može usporediti s ovom europskom.

Znači, ona nema nikakve kontrole. Primjerice, imate baku koja uzgaja četiri kvadrata zelene salate i može na tržište izbaciti šest tona proizvoda čije podrijetlo nitko ne kontrolira. Politika je tako odlučila. Među tim proizvodima na Plitvicama je i janjetina iz Like, ali ne gleda se ni pasmina ni težina ni starost. Uvezete stado ovaca iz Rumunjske u Liku i ono odmah postaje Lika Quality. Bio sam protiv toga. Naš proizvod ličke pramenke je proizvod s dodanom vrijednošću, a vrijednost mu je sada time srušena, pa više nije 25 kuna, nego 20, najviše 22 – kaže dr. vet. med. Tomislav Rukavina.

Iako je i sam smatrao da bi Plitvička jezera mogla biti lokomotiva koja bi povukla uzgoj ličke janjetine, sada je siguran da jači razvoj neće biti moguć bez kvalitetnog tržišta na zagrebačkom području. Zalaže se za osnivanje svojevrsne ličke kuće u Zagrebu koja bi bila distributivni centar za sve ličke proizvode, pa tako i janjetinu, a bila bi organizirana kao veleprodaja i maloprodaja.

Cijeli članak čitajte na Jutarnjem listu. 

 

Izvor: Jutarnji list | Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close