Turizam

Rijetke fotografije otkrivaju kako je izgledalo savezničko bombardiranje Ozlja u ožujku 1945. godine

Tijekom Drugog svjetskog rata Ozalj je bio pod teškim zračnim napadom Južnoafričkih zračnih snaga (SAAF-a), piše The Plitvice Times.


Njihovi piloti trebali su pružiti pomoć antifašističkim snagama, u ovom slučaju partizanima, da odbace njemačkog okupatora zajedno s njegovim pristašama. Napad je izvršila 16. eskadrila SAAF-a, a njihova zapovijed bila je bombardiranje Starog grada Ozlja.

U izvješću se navodi da su dvije granate pogodile metu i izazvale požar i dim, koji su se proširili i na druge objekte. Nekoliko zrakoplova bilo je pogođeno od strane vojske na tlu, a u izvješću se preporučuju i novi napadi, koji se poslije 22. ožujka 1945. očito nisu ponovili

Kako je izgledao napad na Ozalj otkrivaju fotografije iz ratnih dnevnika 16. eskadrile pohranjenih u Pretoriji te fotografije iz privatnih zbirki pilota 16. eskadrile:

Više fotografija potražite na LINKU

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: The Plitvice Times | Foto: SAAF WW2 PILOTS 3

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close