Događanja

Reper Frenkie nastupio s filharmonijom

Reper Frenkie nastupio s filharmonijom – Sarajevska filharmonija, 26. ožujka, održala je koncert na kojem je, prvi put u 92 godine postojanja, jedan hip-hop umjetnik nastupio rame uz rame s glazbenicima najstarijeg ansambla simfonijske muzike u Bosni i Hercegovini.

Na koncertu “Veče tanga – od Rima do Buenos Airesa”, koncipiran da publiku u zavodljivom i strastvenom ritmu tanga odvede na jedno glazbeno putovanje, nastupio je  i Frenkie (Adnan Hamidović) – cijenjeni bosanskohercegovački reper. Namjera ove muzičke večeri, za koju – kako su nam potvrdili – vlada veliki interes, jest popularizirati klasičnu muziku i značajnije je približiti mladim generacijama.

“Moram priznati, jako sam uzbuđen i već nekoliko dana imam tremu. Čast mi je što ću imati priliku da nastupam sa muzičarima jednog velikog ansambla. Sarajevska filharmonija, otvorivši vrata meni – jednom urbanom muzičaru, pokazala je svoju veličinu. Za mene je ovo veliko priznanje, možda i najveće u dosadašnjoj karijeri”, kaže Frenkie za RSE.

“Ja ću da repam svoju pjesmu ‘Noćna smjena’, a Filharmonija će da svira muziku. Oni su već dobili aranžman. Nadam se da će mnogi mladi doći na koncert. Vjerujem da će ovakav koncert doprinijeti popularizaciji klasične muzike. Takođe, ovo je za mene veliko priznanje i mnogi kvazikritičari će, možda, malo ozbiljnije shvatiti muziku kojom se bavim”, ističe Frenkie.

Fuzija različitih muzičkih stilova danas je vrlo cijenjena, stoga i Sarajevska fiharmonija prati svjetske trendove čija je misija da zvuk simfonijske muzike približi svima.

“Veliko interesovanje vlada za ovaj koncert, tako da se može naslutiti da smo pobudili radoznalost publike i sigurna sam da ćemo uspjeti nadmašiti njihova očekivanja. Mi, korak po korak, pokušavamo da dovedemo novu publiku na naše koncerte. Uočavamo da je naša dosadašnja strategija ispravna i da je sve više novih lica koja se ponovo vraćaju među našu publiku”, navodi Samra Gulamović, direktorica Sarajevske filharmonije.

Filharmonija je u proteklom periodu, pored programa umjetničke muzike, izvodila mjuzikle i filmsku muziku, a posebnu dimenziju daće nastup hip-hop umjetnika Frenkie-a.

“Spoj klasike i hip-hopa, iako se čini dosta neobičan, može se vidjeti na repertoaru svih velikih orkestara. Nama je cilj da privučemo drugačiju publiku i da podijelimo ljepotu zvuka jednog velikog orkestra. Mislim da će se ovaj nastup prilično dobro uklopiti u program koncepta koji nije ono što podrazumijevamo klasičnim repertoarom u pravom smislu”, navodi Gulamović.

Koncertom je rukovodio Gianluca Marcino, dirigent iz Italije. Pored Frenkie-a, solista te večeri bio je i Mario Stefano Pietrodarchi na bandoneonu – četvorougaonoj harmonici.

“Ovo mi je prvi put da u ulozi dirigenta pratim jednog hip-hop muzičara. Otvoren sam za novu muziku i pozdravljam ovu ideju. Muzičari u svijetu pričaju kako je važno otvoriti klasičnu muziku. Koncerti simfonijskih sa muzičarima popa, hip-hopa, čak i repa sada se sve češće organizuju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD-u. Ovi nastupi su jako važni da bi i druga publika mogla da shvati da se repertoar klasične muzike može spojiti sa bilo kojom drugom muzikom. Klasična muzika je evergreen i nijedna fuzija joj neće smetati”, zaključuje za RSE Gianluca Marcino.

Tekst: http://www.slobodnaevropa.org/

Foto: Sulejman Omerbašić (www.redbull.com)

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close