Događanja

Renato Sulić : Bojim se da hrvatski rukomet čeka bolan pad

Hrvatska je u generalnoj probi pred odlazak u Katar pobijedila reprezentaciju Srbije 34:30, no primljenih 30 golova uz doista zabrinjavajuću igru u obrani, koja je godinama bila forte hrvatske reprezentacije, znak su za uzbunu uoči puta na Svjetsko prvenstvo.
Jasno, u pitanju je bila prijateljska utakmica u kojoj se ne ide punom snagom te u kojoj se skrivaju aduti za ono što slijedi kad krenu prave stvari, ali iz viđenog u dvorani Zamet u Rijeci čini se da  Goluža nema ideju kako složiti defenzivu protiv momčadi koje imaju jake vanjske igrače, kao što su u ovom slučaju bili Ilić i Vujin.
Hrvatska je najvećim dijelom susreta igrala zonsku 6-0 obranu, što je i logično s obzirom na profil obrambenih ”specijalaca” koje ima u momčadi, međutim, ta obrana je djelovala isuviše statično i previše tromo pa je Mirko Alilović većinu susreta bio kao na streljani.
Previše ležernosti i premalo agresije bilo je u defenzivnoj igri Hrvatske čiji su obrambeni igrači ”sjedili u krilu” Aliloviću na sedam metara puštajući srpske vanjske igrače da gotovo neometano s osam, devet metara šutiraju prema golu.
Kad smo u dvorani Zamet među publikom, na tribinama vidjeli najboljeg pivota Lige prvaka Renata Sulića, pomislili smo koliko bi on dobro došao ovoj momčadi. No, zbog osobnih animoziteta s izbornikom Golužom, Sulić od 2011. nije u momčadi, a reprezentacija će otići na još jedno veliko natjecanje bez njega.
Ipak, samo za Index, Sulić je nakon utakmice u Rijeci iznio nekoliko jako zanimljivih zapažanja.
 
Kako ste vidjeli utakmicu protiv Srbije? Mislite li da je ovo ta igra Hrvatske koju ćemo gledati na SP u Kataru?
”Naravno da ova utakmica nije pokazatelj prave vrijednosti hrvatske reprezentacije. Bila je ovo jedna uobičajena pripremna utakmica, u kojoj se testiraju određene trenerske ideje i bruse posljednji detalji uoči turnira. Vidio sam večeras i dobrih i loših strana u našoj igri, no strah me da pomalo precjenjujemo ovu momčad. Bojim sa da ovo nije više ona Hrvatska na koju smo svi navikli još od Portugala.”
Možete li pojasniti vaše mišljenje?
”Naravno. Imamo mi i dalje dobru momčad, ali nemamo više vrhunsku. Jednostavno, više nemamo onu širinu koju smo nekad imali. Prvenstvo u Kataru bit će jedno od najizjednačenijih i najkvalitetnijih u povijesti. Ispale su dvije slabije reprezentacije, a ušle su Njemačka i Island, što daje jednu dimenziju više turniru, a samim tim i težinu. U samo dva tjedna bit će nagurano mnogo teških utakmica i zaista mi nije jasno kako će jedan Domagoj Duvnjak ili neki drugi naši ključni igrači izdržati toliki napor, kad za njih nemamo adekvatnu zamjenu. Nažalost, bojim se da ćemo u Kataru svjedočiti jednom ozbiljnom padu hrvatskog rukometa. Bojim se da će taj pad biti težak i bolan.”
Kao i onaj nakon zlata u Atlanti 1996.?
”Ne bih baš sad išao tako daleko, ali stojim iza toga da je smjena generacija izvršena brzopleto i neozbiljno.”
Znači li to da se mijenja slika ”svjetskog rukometnog poretka”, da će doći do rušenja velike četvorke: Francuska, Hrvatska, Danska i Španjolska?
”Što se tiče Hrvatske rekao sam vam svoje mišljenje, a što se tiče ovih drugih favorita, zaista ne znam što bih vam rekao. Otkako ne igram u reprezentaciji nisam više toliko u tijeku s reprezentativnim rukometom i ne bih želio ništa prognozirati.
Ipak, možda se i kod Hrvatske prevarim. Imamo zaista laganu grupu, makar će neki i to pokušavati zamaskirati, a to je jako važno. Bitno je da što bezbolnije prođemo u osminu finala, a onda odmorni dočekamo teže protivnike. U nokaut fazi je sve moguće.”

Foto: Dnevno.hr
Tekst: Index

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close