KolumneVijesti

Recenzija filma “The imitation game”: Tko je Alan Turing?

Alan Turing navesti će vas da mrzite omalovažavanja, nerazumijevanje, netoleranciju i slično. Obožavam kad se dokažu ljudi koje se podcjenjuje. Uvijek najviše za reći ima onaj tko najmanje priča. Što tjera ljude podcjenjuju osobe koje ne poznaju?

Benedict Cumberbatch odlično se uživio u ulogu Alana. Redatelj Morten Tyldum, Norvežanin je koji je napravio dobar britanski film. To je prvi njegov film na engleskom jeziku i odmah je dobio 8 nominacija za Oskara.

Alan Turing bio je zavidno pametna osoba, ali njegova osobnost nije baš privlačila ljude. Nije bio simpatičan, brbljav, nasmijan, onakav kakvog bi ga svi voljeli. S druge strane, bio je pošten, pametan, snalažljiv, što mu je omogućilo sudjelovanje na jednom od najvećih tajnih projekata tijekom Drugog svjetskog rata.

alan turing

Enigma je bila uređaj kojim su se Nijemci koristili kako bi planirali svoje napade. Nitko nije mogao shvatiti način na koji je funkcionirala. Smatralo se da je uređaj nemoguće dešifrirati. Onda je došao Alan Turing i rekao: “Let me try and we’ll know for sure, won’t we?”. I pružili su mu priliku. Izgradio je uređaj i nazvao ga Christopher. Taj uređaj dešifrirao je Enigmu. Christopher je nešto što mi danas nazivamo računalo.

Teško je procijeniti tko je pozitivna, a tko negativna strana u ratu. Neovisno o tome tko je napadač, tko žrtva, obje strane koriste silu kako bi situaciju priveli kraju. Od dva zla, potrebno je izabrati ono manje. Alana Turinga možemo svrstati u tu grupu. Nakon što je otkrio plan napada Nijemaca, morao je odlučivati gdje Britanija treba reagirati, a gdje samo pustiti sukob kako Njemačka ne bi saznala da su Britanci dešifrirali Enigmu. Vrlo nepoželjan zadatak!

Svijet, takav kakav je, uništio je Turinga poslije rata. Homoseksualnost se smatrala bolešću te su vlasti odlučile Turinga ostaviti na slobodi jedino uz uvjet da se liječi. Nakon što su ga lijekovi uništavali na više načina, Turing se ubio.

Stručnjaci smatraju da je Turingovo otkriće skratilo rat za nekoliko godina i spasilo živote nebrojeno mnogo ljudi. Njegovo ime trebalo bi se spomenuti u povijesnim udžbenicima.

Gdje je poštovanje? Gdje je zahvalnost? Gdje je sloboda? Biti gay ateist bilo je zakonom zabranjeno. Unatoč svim karakternim osobinama koje se u njegovo vrijeme nisu tolerirale, Alan Turing je heroj koji je nesebično utjecao na brži završetak Drugog svjetskog rata. Pogledajte film.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close