VijestiTehnologija

Razlike u ponašanju muškaraca i žena na Facebooku

Objavljeni su rezultati studije koja je proučavala ponašanje muškaraca i žena na Facebooku.


Njujorško sveučilište Stony Brook koristilo je računalni program kako bi analiziralo oko deset milijuna statusa i komentara koje je objavilo više od 65.000 korisnika Facebooka, koji su pristali biti dijelom studije. Pokazalo se da su muškarci uobičajeno više ljuti i argumentiraniji na Facebooku od žena. S druge strane, žene su koristile topliji pristup i jezik koji nije bio toliko konfliktan, nego više ohrabrujuć i pomirljivoga tona. Muškarci su bili neljubazniji i neosobniji.

Razlika je bila toliko jasna da su istraživači s 90-postotnom točnošću pretpostaviti je li komentar ili status napisao muškarac ili žena, samo na osnovu jezika i načina na koji je on napisan. Žene su češće koristile riječi poput ‘prekrasno’, ‘sretno’, ‘rođendan’, ‘kći’, ‘beba’, ushićenost’ i ‘zahvalnost’. Muškarci su više koristili riječi poput ‘sloboda’, ‘pobijediti’, ‘bitka’ i ‘neprijatelj’.

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima. Upravo suprotno, žene su bile punije samopouzdanja i sigurnosti od muškaraca.

U mnogo slučajeva teme kojima su se bavile žene i muškarci ne iznenađuju, nego se uklapaju u uobičajene spolne stereotipe”, kazala je psihologinja Margaret Kern, koja je sudjelovala u studiji, dodavši da istraživanje pokazuje kako je ljudski um sposoban automatski kategorizirati ljude koje tek upoznajemo.

U sklopu istraživanja stvorena je i internetska stranica, koja na osnovu podataka dobivenih u istraživanju može i drugima omogućiti da provjere što njihov način govora na Facebooku govori o njihovu spolu.

 

Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close