Vijesti

Rajčice su najbolji prirodni saveznik za zdravlje prostate

Likopen iz rajčice ima zaštitnu ulogu za zdravlje prostate, spriječavajući njeno proširenje uzrokovano upalama, a time se smanjuje i rizik nastanka raka


Muška spolna žlijezda s godinama je podložna upalama koje se prvi put javljaju između 20. i 40. godine života. Ne liječi li se prostatitis pravodobno ili se javlja usporedno s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kroničan oblik i trajati mjesecima ili se pojavljivati svako malo i narušavati kvalitetu života, a znanstvenici s norveškog Sveučilišta Trosmo otkrili su da se tome može doskočiti prirodnom metodom – jedenjem rajčica.

Naime, kemijski spoj likopen koji rajčicama daje prepoznatljivu crvenu boju može usporiti povećanje prostate, kao i rizik od nastanka tog čestog oblika karcinoma kod muškaraca. Kod starijih muškaraca iznad 50. najčešće je dobroćudno povećanje prostate, a prvi simptomi se javljaju oko 45. godine. Prepoznaje se po otežanome i čestom mokrenju ili osjećaju odgođenog početka mokrenja i nepotpunog pražnjenja mjehura.

Osim toga, znanstvenici rade na tome da izdvoje likopen u oblik pilula, što bi muškarci mogli uzimati kao alternativnu metodu liječenja.

Što izbjegavati

Muškarcima ne preporučuje piti žestoka pića, kao ni kiselo vino, često jesti jake začine i ljute papričice. Ne treba piti ni gazirane sokove, a ni cigaretama unositi nikotin jer sužava krvne žile, čime se smanjuje i cirkulacija. Neki liječnici preporučuju da izbjegavate sjediti na hladnom i predugo voziti bicikl.

 

Izvor: express.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close