DogađanjaVijesti

RADE ŠERBEDŽIJA: “Kao što je Šovagović imao Slavoniju, ja sam imao svoju Liku”

U velikom subotnjem intervjuu za Jutarnji list, Rade Šerbedžija je otkrio mnoge pojedinosti o svom životu, ali i iznio zanimljive detalje o povezanosti s Likom. Poznata je informacija da je rođen 1946. godine u Buniću kod Korenice, kroz karijeru je poznat kao hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac, ali i pjesnik i glazbenik.

Na pitanje novinara “Kako se branite od melankolije?” Šerbedžija je odgovorio kako se brani “iskonskom snagom, ruralnošću i seljačkim mentalitetom”. Na podpitanje potječe li to još iz Like, uslijedio je odgovor:

Da, kao što je Šovagović imao svoju Slavoniju, ja sam imao svoju Liku. Samo što je moja Lika u tom smislu snažnija, jača, zato što su brda u pitanju, gorštaci.

O Lici je i nastavio…

Jahao sam konje, kosio, sa 13 godina pomagao ujacima i stričevima po poljima, pojio konje, išao po blago, s djedom, dovodio s paše ovce i krave, trčao po livadama. Prvi susreti s poskokom i riđovkom; riđovke sam hvatao rascijepljenim štapom. Rascijepiš štap, unutra staviš jednu malu klipicu, i kad uhvatiš riđovku u rašlje taj komadić klipe pukne, i ona ne može nikuda. Vitlali smo zmijom po zraku, a nismo znali da može da se otkine, i ujede te, eto, to je Lika, opasne igre. Nismo igrali lopte, nego klepe, iskopa se jedna rupica, pa se na nju stavi jedna klipica, klipa, od petnaestak centimetara, i onda je velikim štapom digneš iz te rupe, i udariš je…

Osim što je ispričao o zanimljivim opasnim igrama, zaključio je i da su Ličani izmislili bejzbol.

Ličani su izmislili bejzbol jer onaj koji je s druge strane gađa tebe, da dođe što bliže te rupe, a ti je pokušavaš odbaciti što dalje.

Više čitajte u Jutarnjem. 

 

Foto: Luke Ford / wikipedia

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close