HrvatskaVijesti

Rade Šerbedžija predstavlja novi album “Ne okreći se, sine”

Album Ne okreći se, sine Rade Šerbedžije od danas je u prodaji. Novi studijski album legendarnog glumca, pjesnika i glazbenika vrhunsko je glazbeno ostvarenje koje nam dolazi kao poklon za kraj ove izazovne godine.


Najavljen hitom Eto pjesma koju je za njega napisao Husein Hus Hasanefendić, a Šerbedžija snimio s ekipom sjajnih glazbenika: Davor Smotke Smotalić (perkusije, prateći vokal), Dario Hleb (bas gitara), Mario Igrec (gitara), Antun Stašić (violina, parateći vokal), Marjan Krajna (harmonika) i gost Dado Marinković (bubanj), ovaj sjajan umjetnik nastavio je u pauzi snimanja filmova dovršavati i ostale pjesme kako bi album stigao na tržište krajem godine. Osim najavne pjesme, vođa i autor hitova Parnog valjka, napisao je još jednu pjesmu na albumu Kasna jesen dolazi u aranžmanu Ante Gele.

Osim Husa svoj autorski doprinos ovom albumu dali su i drugi sjajni glazbenici: Miroslav Tadić na Arsenovoj pjesmi New York, Damir Urban koji je za Šerbedžiju napisao pjesmu Govorila je tako tiho, tiho, tiho, Elvis Stanić koji je napravio sjajan aranžman u pjesmi Grad Drage Mlinarca, Mario Igrec u pjesmi Suzo moja, strpi se, autora Zlatka Arsalangića, Ante Gelo u pjesmi Ostala si uvijek ista, autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola. Na novom albumu Šerbedžija dao i svoj autorski potpis, pjesmu Šeherezda posvetio je poznatom slovenskom kazališnom redatelju Tomažu Panduru čiji je prerani odlazak prije četiri godine pogodio kulturnu scenu na ovim prostorima. Na albumu se nalaze i dvije suradnje i to s Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pjesmi Od kako te ne volim te, te na Na nešto me sjeća taj grad koju je Rade Šerbedžija otpjevao skupa s autorom pjesme, Darkom Rundekom. Naslovnu pjesmu Ne okreći se, sine Šerbedžija je napisao još 1989. godine, uglazbio ju je Gabor Lengyel, a Mario Igrec napravio je novi aranžman.

Šerbedžija je desetljećima ozbiljna pojava, pa je i novi album Ne okreći se, sine u šansonjerskom tonu iskoristio za važne poruke, provučene kroz opušten ugođaj fino aranžirane glazbe, ali i nekoliko mračnijih poema koje dodatno dramatiziraju ozbiljnu situaciju. Osnovni dojam jest da se Šerbedžija ne oprašta, nego oprašta drugima, nizom pjesama koje refleksivno gledaju na prijeđeni put, ponekad općenito, ponekad konkretno, ali između redova jasna je poruka svođenja računa u zreloj dobi. Paradoksalno, Šerbedžija je uvijek imao što za reći i napisati, ali ovaj put je, osim dva vlastita teksta, pozvao društvo drugih autora da mu naprave pjesme za album. I onda ih je posvojio. Neki su mu bliski senzibilitetom, poput Rundeka, dok su Urban i Hus napisali pjesme približavajući se Šerbedžijinom kutu gledanja. Refleksivan ugođaj, povremeni starogradski štih, ležerno otpjevane velike teme samo dodaju šarma Šerbedžijinoj poziciji čovjeka s iskustvom koji je prošao puno toga. Pa se mnogi stihovi nameću kao pomirba sa situacijama koje je proživio, u kojoj i tamniji tonovi životnih razočaranje idu pod ruku s optimističnom porukom da je ipak ostao svoj sa svojima, koji se na albumu i pojavljuju“, preslušavajući novi album napisao je između ostalog glazbeni kritičar Hrvoje Horvat za Večernji list.

Prvu priliku da nove pjesme zapjeva pred publikom, Rade Šerbedžija imat će već večeras u opatijskom Gervaisu u organizaciji Festival Opatija. Bit će to jedan od rijetkih koncerata u ovoj godini čemu se podjednako veseli publika i Šerbedžija koji će uz svoj Zapadni kolodvor band otpjevati i svoje brojne hitove.

Iako je ovo godina u kojoj umjetnost najviše trpi posljedice zbog nedostatka publike, Šerbedžija se može pohvaliti zapaženim ostvarenjima na dramskom i glazbenom polju. Na ovogodišnjim 71. Dubrovačkim ljetnim igrama dobio je nagradu Orlando za ulogu Georgea u predstavi Tko se boji Virginije Woolf Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, a Croatia Records objavila je CD i Blu-ray Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor @ HNK Zagreb. Koncert pod imenom Već sam ti pričao Šerbedžija je održao krajem 2019. godine, a publika je uživala u snažnim i uvjerljivim interpretacijama pjesama Vrijeme je, draga, vrijeme je, Protuletje se otpira, Barbara, Rastanak, Ostala si uvijek ista, Moj spomenče plavo cvijeće, Ne daj se Ines i ostalih iz Radine bogate glazbene karijere.
 

Foto: Željko Koprolčec

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close