Vijesti

Putnici na odmorištima ne troše kao nekoć

Nikome ne ide, ali odmorišta pokraj kojih nema benzinskih crpki praktički su mrtva.


Iako se posljednjih godina učestalo govori o tome kako Slavonci gube silan novac jer milijuni putnika koji prođu autocestom Bregana – Lipovac zbog devastiranih i napuštenih motela nemaju gdje stati, primjeri rijetkih preostalih ugostiteljskih objekata uz ovu prometnicu govore suprotno.

Drijemanje u autu

Kriza je i u ovom sektoru učinila svoje pa turisti i putnici, umjesto večere i noćenja na odmorištima, radije biraju sendviče, koje nose sa sobom, i drijemanje u autu. U takvim okolnostima hoteli i restorani jedva spajaju kraj s krajem.

“Ugostiteljstvo na autocesti u strašnom je opadanju. Mi i dalje imamo svoje stalne goste koji nam dolaze pretežito zbog ribljih specijaliteta, ali funkcioniramo samo zahvaljujući mukotrpnom radu i odricanju. Ovo više nije ni preživljavanje, ovo je mučenje – kaže Mato Dikanović, vlasnik Ribarske kuće u Brodskom Stupniku. Restoran je nekad imao 12 zaposlenih, a danas su svega četiri. O zatvaranju ipak ne razmišlja jer je egzistencija cijele njegove obitelji vezana uz taj objekt.”

“Slaven” za primjer

Zarada od tranzitnog turizma od 2008. naovamo zbog slabije je kupovne moći iz godine u godinu sve manja. Redovnim autobusnim linijama od Zagreba do Beograda ponekad se vozi svega nekoliko putnika, a i oni, kada se zaustave, ne troše novac, nego odu na WC, zapale cigaretu, prošetaju se i nastave put. Iako nikome ne cvjetaju ruže, krizom su najviše pogođena odmorišta pokraj kojih nema benzinskih crpki i koja su posljednjih godina praktički “mrtva”.

Direktor Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Petar Huljić priznaje da putnici u tranzitu više ne troše kao nekoć. Zbog toga su, kaže, u proteklih nekoliko godina zatvoreni ugostiteljski objekti uz autocestu u Sredancima i Velikoj Kopanici. Ipak, postoje i drugačiji primjeri, poput novogradiškog hotela Slaven, koji je obnovljen i ponovno otvoren.

Mislim da će, s poboljšanjem ekonomskih prilika, ugostiteljstvo uz autocestu ipak krenuti putem oporavka. Velike nade polažemo u završetak autoceste Slavonice i koridora Vc” – zaključuje Huljić.


 

Izvor: Večernji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close