Vijesti

Prvi puta nakon 76 dana nema novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj

SITUACIJA SE POPRAVLJA NAKON 2 MJESECA

Prvi puta nakon 76 dana, u Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema zabilježenih novooboljelih od koronavirusa, čime je ukupan broj slučajeva u 89. danu epidemije u Hrvatskoj ostao na 2243.


Prvi slučaj u Hrvatskoj pojavio se 25. veljače, a do sada je zaraženo 2243 osoba, oporavilo ih se 2023, a preminulo 99. Šest osoba je trenutačno na respiratoru, još je 121 osoba na liječenju, a dosad je na koronavirus testirano ukupno 60.864 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se najviše oboljelih, njih 549, ali i preminulih, 34. Slijedi Grad Zagreb s 478 oboljelih i 23 preminulih. S više od 100 oboljelih slijede Krapinsko-zagorska županija, Osječko-baranjska, Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska.

Istarska županija i Koprivničko-križevačka imaju po 92 oboljelih, ali Koprivničko-križevačka je treća po broju preminulih osoba – 11. Zaraza koronavirusom zabilježena je u svim županijama, a najmanje oboljelih je u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji gdje ih je po osam, dok u osam županija uslijed zaraze koronavirusom nije preminula niti jedna osoba.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite svakodnevno ističu kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća prvenstveno zahvaljujući disciplini građana, a građane i dalje pozivaju na odgovornost jer se ne vraćamo starom načinu života.

Vlada je na sjednici 23. travnja prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja. Stožer i dalje gotovo svakodnevno popušta razne mjere, otvara granice, a sve se više priča i o mogućoj turističkoj sezoni.

Prvi slučaj 25. veljače

Prvi slučaj koronavirusa pojavio se u utorak 25. veljače u Zagrebu, izvijestio je to na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković. Riječ je o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu.

Prvih 19 dana, broj novooboljelih bio je jednoznamenkast, a u prva dva tjedna bilo je dana kada nije bio zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. Dvadesetog dana od pojave koronavirusa, broj novozaraženih bio je 10, ukupno 49.

Psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 24. dana zaraze, odnosno 19. ožujka s 18 novooboljelih. Nakon toga, broj zaraženih imao je velik dnevni rast.

Tako je u tjedan dana, broj zaraženih porastao na 495, a za još tjedan dana broj zaraženih premašio je 1000. Tako je 2. travnja bilo 1011 oboljela osoba. Dan ranije, 1. travnja, zabilježen je najveći ukupni dnevni porast broja zaraženih – 96.

Na 60. dan od pojave koronavirusa, odnosno 24. travnja, broj zaraženih premašio je 2000 te je ukupno bilo zaraženo 2009 osoba. Sljedeći je pak dan, broj izliječenih premašio 1000, točnije, bilo ih je 1034. Mjesec kasnije, ukupan broj izliječenih je 2023.

Prvi slučajevi smrti uslijed zaraze koronavirusom zabilježeni su krajem ožujka, a mjesec dana kasnije, broj preminulih bio je 69. Trenutno, 23. svibnja, ukupan broj preminulih je 99. Najveći dnevni porast broja preminulih bio je šest, 14. travnja i 1. svibnja.

Situacija se popravlja nakon dva mjeseca

Sredinom travnja, krivulja dnevnog broja novooboljelih počela je postepeno padati uz manja odstupanja.

Tako je 25. travnja po prvi puta nakon vrhunca epidemije u Hrvatskoj i dva mjeseca od njenog početka, broj novooboljelih opet bio jednoznamenkast – sedam. Sljedećih tjedana, dnevni broj novozaraženih je varirao između jednoznamenkastih i dvoznamenkastih, uglavnom do maksimalno 15 zaraženih.

Izuzetak je nagli porast od 36 novooboljelih 8. svibnja koji je povezan sa žarištem na otoku Braču. Uz Brač, jedna od najvećih žarišta tijekom epidemije bili su domovi za starije i nemoćne u Splitu i Koprivnici, zbog čega su te županije pri vrhu po broju preminulih osoba.

Od 79. dana epidemije, odnosno 13. svibnja, broj novozaraženih je konstantno ispod 10. U zadnjih desetak dana tako je broj novooboljenih varirao – 13. svibnja bio je šest, zatim osam, a 15. je bila samo jedna novooboljela osoba. Iduća tri dana zabilježene su po dvije novooboljele osobe, 19. svibnja bilo ih je četiri.

U srijedu 20. svibnja, zabilježena su dva nova slučaja, sljedeći dan tri, u petak šest, a u subotu je ta brojka konačno došla do nule.

“Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. NULA je novooboljelih. Hvala svima”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović također se na Twitteru zahvalio svima. “Ovo je naš zajednički uspjeh. Moramo i dalje ostati tako odgovorni i savjesni”, poručio je.

 

Izvor: Hina | Foto: koronavirus.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close