Vijesti

Prva treking utrka u Metajni na Pagu nadmašila sva očekivanja

Ovog je vikenda u Metajnina otoku Pagu održana prva treking utrka u povijesti tog otoka, čiji jedinstveni kameni krajobraz podsjeća na mjesečevu površinu. Upravo to potaknulo je vodstvo Outdoora, glavnog organizatora, da ovaj treking nazove Life on Mars, prema istoimenom albumu Davida Bowieja.

Prvog dana održana je  škola trekinga gdje su polaznici kroz dvije zanimljive pješačke rute otoka Paga učili osnove trekinga, a u subotu točno u jedanaest sati krenuo je start svih prijavljenih u tri kategorije: početničkoj, aktivnoj i naprednoj. Gotovo tisuću prijavljenih trekkera Metajna je dočekala spremno, okupana suncem uz gotovo ljetne temperature neobično visoke za ovo doba godine. Utrka je bila međunarodnog karaktera, tako da su osim hrvatskih prisutni bili i slovenski, talijanski, austrijski, mađarski i makedonski natjecatelji svih dobnih skupina, a često su se mogle vidjeti i cijele obitelji. Tome je zasigurno pridonijela mogućnost biranja lakših i težih staza, tako da su aktualne bile tri različite staze: Light,duga šest kilometara, Active, duga četrnaest kilometara i potom ona najzahtjevnija,Challenger, duga 25 kilometara. Pobjednik u Light kategoriji za muške bio je Karlo Filipec, drugo mjesto pripalo je Anti Bašiću, a treće Josipu Suraću. U ženskoj kategoriji pobijedila jeLeonarda Muha, druga je bila Lucija Mužek, a treća Daria Lovrić. U Active kategoriji prvo mjesto osvojio je Dinko Čulig, drugo Krešmir Mrčela, treće Vladimir Šimović, a ženska pobjeda u kategoriji Active pripala je Ivni Vukšić, drugo mjesto Angeli Milišić- Zečević, dok je treća bila Andrea Manzin. Unajzahtjevnijoj Challenger utrci prvo mjesto osvojio je Nikola Horvat iz AK Sljeme, drugo Slaven Ivančić iz Zagorje Adventure Teama, a treće Juraj Fisanić, također iz Zagreba. Od žena prva je bila Petra Kuljić iz TK Swibir, na drugom mjestu bila je Tatjana Simović, a na trećem Sonja Kraljević.

Osim Outdoora organizatori su bili Grad Novalja i TZ Grada Novalje te TZ Povljana i TZ Kolan. Ova manifestacija ponajprije ima turistički značaj, a Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Novalja, izjavila je da je prošle godine započeo razvoj aktivnog turizma organizacijom polumaratona Novalja – Lun te da je treking u Metajni još jedna značajna sportska manifestacija privlačna velikom broju domaćih i stranih aktivnih gostiju te da se u perspektivi očekuje još veći interes. Istaknula je i da je s Outdoorom ostvareno uspješno partnerstvo, a pohvalila je i domaće stanovništvo koje se aktivno uključilo u organizaciju i spremno prihvatilo ovu novu manifestaciju.

Šimun Cimerman, alfa i omega Outdoora, u kamenom je kršu otoka Paga prepoznao apsolutnu ljepotu i odličnu rutu za treking, a odazivom na prvi treking u Metajni više je nego zadovoljan:„Očekivali smo oko četiristo natjecatelja, ali kada smo se popeli na devetstotina, znao sam da smo postigli cilj. U konačnici bilo je više od tisuću prijavljenih, a trčalo ih je nešto manje.”

Osim na mjesečevim stazama Metajne, i na samoj na rivi i u centru mjesta bilo je vrlo živo i veselo.  Uoči početka trekinga svoj nastup imali su i mladi članovi „Cisse” s izvedbom paškog kola. Prije i nakon utrke sudionici su se tamo okupljali, družili i krijepili domaćim specijalitetima kojih nije nedostajalo. Bili su postavljeni štandovi s domaćim kolačima, palačinkama, paškim sirom, prženim srdelicama i inćunima, jer kako bez ribe kada su u Metajni ponikli brojni ribari, a hit je bio i gulaš s domaćim njokima i makarunima, kao stvoren da organizmu vrati snagu potrošenu na zahtjevnoj stazi.Mještani Metajne odazvali su se u velikom broju. Osim Grada Novalje i TZ Grada Novalje, u organizaciji je pomogao i NK Mornar iz Novalje, a nemali broj domaćih i sam se uključio u treking otkrivajući ponovno čari i ljepote svojeg otoka. Ovaj prvi „paškitreking” završio je veselim druženjem i tulumom u Vlašićima kao tributeDavidu Bowieju i njegovu albumu Life on Mars, koji je organizatora nadahnuo da ovu izuzetno uspjelu treking utrku po mjesečevu pejzažu Metajne posveti tom velikom umjetniku. Organizator Outdoor, Grad Novalja i TZ Grada Novalje i iduće godine planiraju nastaviti s ovom atraktivnom treking utrkom, koja na taj način postaje tradicionalna.

 

Izvor / Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close