Vijesti

Prva pomoć za ljetne ozljede

Igre u plićaku, u moru ili na stijenama često mogu završiti ubodima ježa ili opeklinama od meduza i vlasulja, piše 24sata


Neoprezni kupači morskog ježinca često nagaze u plićaku, pri čemu njegove bodlje mogu prodrijeti duboko u tkivo, gdje mogu zaostati i uzrokovati dodatne komplikacije, poput gnojenja i stalne boli. U rani se obično vide polomljeni djelići bodlji, a na mjestu uboda crvenilo i oteklina.

Ako ste spretni, dok je koža još vlažna i meka, sterilnom iglom ili pincetom izvadite bodlje. Iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijeva sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Nakon što se iglice izvade, područje treba dezinficirati ili staviti antibiotsku mast. Potom mjesto uboda zaštitite sterilnom gazom ili flasterom.

Dodir vrućeg metala

Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć i kirurški odstraniti bodlje.

“Dodir” meduze pak boli poput vrućeg metala, a dodir vlasulje izaziva oštru bol. Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otekline i mjehuriće, a sve to obično traje i po nekoliko dana. Većina uboda događa se slučajno, tijekom plivanja, a nakon prvih simptoma mogu se razviti i sekundarne infekcije – svrbež, kraste i promjena boje kože. Mjehure ne treba bušiti, a nakon što se povuku ostat će ožiljak koji može biti vidljiv i godinama. Opečeni dio tijela što prije treba isprati morskom vodom ili vinskim octom, koji blokiraju neaktivirane žarnike, a nikako ne vodom jer se pojačava osjet bola. Uz ocat je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužit će i urin.

Možete si pomoći i tako da opečeni dio što prije istrljate pijeskom, kako bi se žarnice poskidale s tijela i smanjilo otpuštanje otrova”, govori nam dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine.

Opeklina od meduze manje boli ako se mjesto ohladi. Ako je opeklinom zahvaćen dio kože veći od površine dlana, bilo bi dobro potražiti pomoć liječnika, baš kao i kad osjetite vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem. I opekline na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Uronite u vruću vodu

Ako ste došli u susret s otrovnim ribama, poput ribe pauka, znajte da je bol nakon uboda njegovim otrovnim bodljama žestok, pulsirajući, širi se od mjesta uboda, koje oteče i mijenja boju, ide od sasvim bijele preko crvene do tamnomodre, a mogu se pojaviti i mjehurići. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov termolabilan, odnosno osjetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni dio tijela treba uroniti u vruću vodu koliko možete izdržati, a da se ne opečete, naravno, i što prije se javiti liječniku. Kod težih slučajeva uboda mogu se pojaviti vrtoglavica, nesvjestica i znojenje te problemi s disanjem i radom srca.

 

Više na 24sata

 

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close