NacionalnaPolitika

PROVJERILI SMO Hoće li najveća hrvatska županija napokon dobiti saborskog zastupnika?

LISTE ĆE USKORO BITI JAVNE, A SLUŽBENIH POTVRDA JOŠ UVIJEK NEMA

Ličko-senjska županija, najveća županija u Republici Hrvatskoj, prošli je mandat završila bez ijednog saborskog zastupnika. S približavanjem parlamentarnih izbora odlučili smo provjeriti hoće li se to možda promijeniti u narednom četverogodišnjem periodu i tko bi mogla biti ta osoba ili više njih.


Protekle četiri godine bile su poprilično tužne za Ličko-senjsku županiju kada se radi o nacionalnoj političkoj sceni. Ako izuzmemo HDZ-ovog Marija Kustića iz Novalje, koji je 2019. godine podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika, Ličko-senjska županija nije imala apsolutno nikog tko bi se borio za njene interese u najvišem zakonodavnom tijelu u Hrvatskoj. Liste stranaka koje kreću u novu nacionalnu političku bitku uskoro će biti javne, vodeći hrvatski političari poput Andreja Plenkovića i Davora Bernardića već su pohrlili u Liku s obećanjima, a mi smo pokušali i prije toga saznati hoće li glasači iz Like ipak na listama pronaći neka od njima poznatih imena.

Pitali smo Dabu, Starčevića i Milinovića – idu li na listu?

S istaknutijim licima ličke politike danas smo stoga popričali i provjerili hoće li biti dio lista za parlamentarne izbore koji će prema svemu sudeći biti vrlo nepredvidljivi.

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo vrlo jasno nam je potvrdio kako u ovu bitku za sabor sigurno neće ići i to prvenstveno zbog prioritetnih projekata na području Novalje, a na što je zasigurno utjecala COVID 19 kriza zbog koje svi gradonačelnici i načelnici čija su mjesta uvelike ovisna o turizmu, moraju raditi na stabilizaciji na lokalnoj razini.

Kao što se i spekuliralo, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević koji je ujedno i predsjednik HSP-a, otkrio je kako na ove izbore svakako ide.

“HSP, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove su se dogovorili da zajednički idu na izbore. Ako se još bude razgovaralo s Domovinskim pokretom, onda ćemo vidjeti kakva je situacija i da li nas status dogovora zadovoljava ili ne. Imali smo najbolju volju i želju surađivati, ali ako nam se ne pruži prigoda ne možemo. Tijekom sljedećih tjedan dana će se odlučiti da li mi doista idemo samostalno, ili ćemo ići sa Domovinskim pokretom, ili će nam se još netko pridružiti u Republici Hrvatskoj. Mi nismo zatvorili vrata nigdje i nikome.”, izjavio je Starčević.

Osim njih, u borbi za saborski mandat svakako se može očekivati i aktualnog župana Darka Milinovića koji je na nacionalnoj političkoj sceni dobro poznato lice, no do sada je to bilo pod okriljem HDZ-a. Da li će Milinović na izbore i u kakvom aranžmanu svakako je politički zanimljiva tema, no njegov odgovor na postavljeno pitanje još uvijek nismo dobili.

Osim samog uvrštenja na liste, mjesta na njima svakako su ono što je ključno pri osvajanju mandata, pa će s izlaskom službenih lista biti vrlo zanimljivo vidjeti ne samo jesu li političari iz Ličko-senjske županije odlučili osvojiti jednu od fotelja u saboru, nego i na kojem mjestu u tu borbu idu.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close