Vijesti

PROTIV DONEDAVNOG DEKANA GOSPIĆKOG VELEUČILIŠTA POKRENUT DISCIPLINSKI POSTUPAK

Protiv Branislava Šutića, donedavnog dekana gospićkog Veleučilišta “Nikola Tesla”,  pokrenut će se disciplinski postupak. Kako doznajemo, policija će pokrenuti prekršajni postupak zbog verbalnog sukoba koji se dogodio između Šutića i prodekana Ivice Bakovića, a za koji očevidci tvrde da je obilovao žestokim uvredama, pa i prijetnjama.

Aleksandar Skendžić, v.d. dekana, izjavio je za Hinu kako se incident na Veleučilištu dogodio u nazočnosti više profesora, a rezultat je dugotrajnog sukoba koji je eskalirao žestokom svađom te su poletjele i prijetnje.

Zbog trajnog sukoba manje grupe djelatnika Veleučilišta sa svima ostalima obavijestio sam i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da se problem što prije riješi, jer ovakvo nas stanje baca na drugi kolosjek u svakodnevnom radu i smatram da nije dovoljno da sve prođe uz interni disciplinski postupak“, rekao je Skendžić.

Kao odgovor na sve, bivši dekan Branislav Šutić, pod naslovom “Nezakonitosti na Veleučilištu “Nikola Tesla” – prava studenata teško prekršena”, kroz deset točaka priopćenja medijima ukazuje na navodne nepravilnosti na tom gospićkom Veleučilištu.

Šutić ističe kako je cilj njegovog postupka “spašavanje ličkog Veleučilište od mogućeg zatvaranja i sprječavanje kriminala“. Najavljuje da će o svemu obavijestiti i Ličko-senjsku Policijsku upravu i resornog ministra Vedrana Mornara.

U priopćenju navodi kako su nezakonitosti “počinjene svjesno i s namjerom pribavljanja protupravne materijalne i položajne društvene koristi”. Dodaje da postoji mogućnost osnovane sumnje da postupci predsjednika Upravnog vijeća Nikole Marasa, v.d. dekana Aleksandra Skendžića i članova Upravnog vijeća imaju sva obilježja udruživanja radi počinjenja većega broja kaznenih djela.

Tvrdnju da se na gospićkom Veleučilištu događa “zlouporaba položaja i ovlasti i trgovina utjecajem” potkrepljuje pritužbama za nelegalne izmjene odobrenih studijskih programa protivno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Nadalje, radu djela predavača bez nastavnog zvanja i nastavnih kompetencija. Tvrdi da je rad Stručnog vijeća neregularan, da odluke o troškovima studiranja nisu utemeljene na izračunu stvarnih troškova. Kako v.d. prodekan za razvoj i suradnju Ivica Baković prima plaću prodekana od oko 20.000 kuna brutto za 8-satno radno vrijeme, a da ustvari radi dva dana u tjednu, što Baković dekanu “kompenzira trgovanjem utjecajem”.

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Nikola Maras nije želio komentirati taj incident jer ga nije vidio, a od stručnog vijeća očekuje da pokrene disciplinski postupak.

Foto: imgkid.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close