Vijesti

Prosječni Hrvat godišnje pojede 70 kg kruha i 11 kg šećera

Trećinu troškova prosječnog hrvatskog kućanstva ‘pojedu’ prehrambene namirnice, a od njih najviše pekarski proizvodi i šećer. Drugim riječima, trećina ukupne potrošnje prosječnog hrvatskog kućanstva otapada na najosnovnije namirnice, odnosno na goli život.


Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je prošle godine svaki Hrvat u prosjeku pojeo 70 kilograma kruha i peciva te 11 kilograma šećera.

Za hranu i piće – 500 kuna tjedno

Kako prenosi RTL Televizija i pišu Vijesti.hr prosječno hrvatsku kućanstvo troši 500 kuna tjedno na hranu i piće. A od toga – dvostruko više na cigarete i alkohol nego na voće.

Statistički preračunato, lani je svaki čovjek u Hrvatskoj pojeo (ne u sirovom obliku, naravno) 20 kilograma brašna, 11 kilograma šećera i osam kilograma tjestenine. Podatak koji najviše zabrinjava, ali i razotkriva loše prehrambene navike očito uvjetovane niskim standardom upravo je onih 70 kilograma pojedenog kruha i peciva po osobi.

Najjeftinije meso i voće (ako se baš mora)

Što se voća tiče, najviše se – vjerojatno zbog cijene – jedu jabuke. Njih je svaki građanin Hrvatske lani u prosjeku pojeo 15 kilograma, dok je banana pojeo devet kilograma. S druge strane, oraha, badema i drugih zdravih orašastih plodova – niti dvije kile, pišu Vijesti.hr.

Trećina novca potrošenog na hranu odlazi na meso. Godišnje, svaki građanin pojede po 18 kilograma mesa peradi, 16 kilograma svinjetine te 15 kila salame, a janjetine niti cijeli kilogram.

Litra maslinovog ulja i dvije boce kečapa godišnje

Iako živi u mediteranskoj zemlji, prisječni građanin Hrvatske godišnje potroši tek litru maslinovog ulja naspram 11 litara svih ostalih vrsta ulja. Što se ribe tiče, nje pojedemo šest kilograma godišnje, odnosno 150 grama na tjedan. To je otprilike jedna konzerva sardina.

S druge strane, svatko u prosjeku pojede dvije velike boce majoneze i kečapa. I sve to zalije, godišnje, u prosjeku, sa 16 litara piva i devet litara vina.


Tekst: net.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close