Događanja

Pronađena prvotna grobnica Sulejmana Veličanstvenog

Braneći Siget nadljudskim naporima, Zrinski i njegovi vojnici tako su osujetili Sulejmanovu namjeru opsade Beča. Štoviše, uzimajući u obzir različite izvore, Osmanlije su tijekom opsade izgubile od 28 000 do 35 000 vojnika, što ih je u konačnici nagnalo na potpisivanje primirja koje je, s većim ili manjim uspjehom, održavano kroz sljedećih četvrt stoljeća.

Kako bilo, nakon što je sultan preminuo tijekom opsade, njegovi podređeni, predvođeni velikim vezirom Mehmed-pašom Sokolovićem, odlučili su zatajiti njegovu smrt od javnosti kako ne bi narušili moral vojske. Stoga je, prema nekim izvorima, sultanovo tijelo prvotno pokopano u grobnicu u blizini Sigeta, da bi potom kasnije tajno bilo prebačeno u Istanbul, gdje se danas nalaze njegovi balzamirani ostaci, pokopani u Sulejmanovoj džamiji. Stoga su povjesničari skloni vjerovati kako su u prvotnoj grobnici pokopani sultanovo srce i ostali unutarnji organi.

Kako bi pronašli grobnicu, mađarski znanstvenici kroz protekle tri godine detaljno su istražili okolicu Sigetske utvrde, vodeći se pritom dostupnim povijesnim izvorima. Daljnjim sondiranjem terena otkriveno je nekoliko zgrada koje su izgledom nalikovale na Sulejmanov mauzolej u Istanbulu, a posebno uzbudljivo bilo je otkriće ostataka zgrade koja je bila okrenuta prema Meki.

U tijeku arheoloških iskapanja koja su uslijedila, utvrđeno je kako se radi o velikoj zgradi izgrađenoj od opeke, sa zidovima prekrivenim kamenim pločicama. Iako su u središnjoj prostoriji, veličine 8 x 8 metara, tijekom 17. stoljeća pljačkaši iskopali dugački rov, brojni dekorativni elementi, iz kojih je moguće iščitati kako su stilski jednaki dekoracijama u Sulejmanovom mauzoleju u Istanbulu, ostali su sačuvani.

„Zasad sve upućuje na to da bi ova zgrada uistinu mogla biti Sulejmanova grobnica. Međutim, kako bismo to mogli utvrditi sa stopostotnom sigurnošću, neophodno je daljnje istraživanje i iskapanja zgrada u blizini”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Norbert Pap.


 

Izvor: znanost.geek.hr
Foto: theguardian.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close