Prognoza: Sredinom tjedna nam stiže naoblačenje i kiša

Pravi kišni val, koji će ublažiti ovomjesečnu sušu, stiže sredinom tjedna, ali uz jako i olujno jugo


Nastavljaju nam se sunčani i iznadprosječno topli dani uz poslijepodneva kao da smo u kasnom proljeću nadomak ljeta. Dobu godine vraćaju nas još samo razmjerno svježa jutra.

Naši krajevi ostaju u polju vedrine koje se prostire od daleke Britanije preko središnje Europe pa sve do krajnjem jugoistoka kontinenta. Ipak, idućih dana stizat će sa Sredozemlja topao, ali postupno malo vlažniji zrak i tako najaviti promjenu sredinom idućeg tjedna

Ujutro i prijepodne posvuda vedro i sunčano. Vrlo rijetko na otvorenome moru sjevernog Jadrana ili po kotlinama zapadne Hrvatske može nakratko biti sumaglice. No, u ranim jutarnjim satima još uvijek razmjerno svježe, pa i prohladno.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima opet sunčano pa i potpuno vedro, bez oblačka, a i vjetar će tek rijetko biti slab sjeveroistočni. Temperatura oko 21 °C.

Na istoku zemlje osim sunca, nakratko se u Podunavlju i Posavini može nakratko razviti pokoji grudasti oblak. Ugodno toplo uz vjetar slab do ponegdje umjeren sjeveroistočni, a živa će se u termometru penjati do najviše 22 °C.

U Dalmaciji nešto više oblaka, prvenstveno onih visokih, ali bit će to uglavnom samo mala ili umjerena naoblaka, češće na krajnjem jugu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenome jugo. Temperatura između 18 i 21 °C, u zaobalju i koji stupanj više.

Na sjevernom Jadranu i u gorju obilje sunca i vedrine, tek rijetko gdje slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura posvuda oko 20 °C, malo niže samo u najvišem gorju.

IDUĆI TJEDAN NA KOPNU

U novi tjedan na kopnu kreće slično uz sunce i iznadprosječnu toplinu, no kreće južina koja će najaviti promjenu i jedno oblačnije, kišovitije te danju manje toplo razdoblje. Kiša će početi na prijelazu sa srijede na četvrtak, bit će je posvuda barem malo, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi, najizgledniji u tmuran četvrtak.

IDUĆI TJEDANA NA MORU

Na Jadranu i uz njega će se već od ponedjeljka početi skupljati sve više oblaka. No, pravi kišni val, koji će ublažiti ovomjesečnu sušu, stiže sredinom tjedna, ali uz jako i olujno jugo. Pasti će pritom povremeno i obilna količina kiše, a moguće je i kakvo jače grmljavinsko nevrijeme.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close