Prognoza: Orkanski udari pod Velebitom donijet će snijeg do obale

Bura će pod Velebitom dosegnuti orkanske udare, nerijetko i do 160 km/h, drugdje do 80 km/h


Vladaju pravi zimski uvjeti u cijeloj zemlji. Jučer je bilo jedno od najhladnijih jutara ove zime, u Gorskom kotaru s temperaturama lokalno nižim od -10 °C. Uslijedili su oblaci i oborine na zapadu, a zaslužna ciklona odmicat će danas pomalo preko Sredozemlja. Ona iza sebe ostavlja po dobro poznatom scenariju epizodu jake i olujne bure.

Orkanski udari pod Velebitom nosit će prijepodne snijeg i do obale. No, najviše oborina, uglavnom snijega, očekuje se u gorju, manje na zapadu kopna. Umjeren sjeverac pojačavat će osjećaj hladnoće.

Sredinom dana na širem karlovačkom području može biti još malo mokrog snijega, ali posvuda slijedi prestanak oborina. Uz to, ostat će oblačno.

Unatoč nešto višim temperaturama, uz umjeren do jak sjeverac bit će hladnije nego jučer. Na istoku će i popodne biti oblačno i vrlo hladno uz temperature oko 2 °C iznad nule uz slab do umjeren sjeverac. Krajem dana izgledan je snijeg u Srijemu i istočnoj Posavini.

U Dalmaciji i zaobalju će popodne biti suho, bez oborina, ali uz dosta oblaka i s jakom burom. Udari će pod Velebitom, ali i Biokovom biti orkanski, i do 140 km/h. Drugdje oko 100 km/h, na jugu slabiji udari bure. Na sjevernom Jadranu popodne slijedi razvedravanje.

Bura će pod Velebitom dosegnuti orkanske udare, nerijetko i do 160 km/h, drugdje do 80 km/h. Bit će iznimno hladno. U gorju uz temperature oko nule do večeri će se snježni pokrivač još podebljati. Uz jak sjeverac mogući su zapusi i mećave.

U NASTAVKU TJEDNA

Utorak će na kopnu biti oblačan, uz slab snijeg u Slavoniji. Od srijede sunčano, a oborina neće biti još barem do idućeg tjedna. Bit će vrlo hladno, osobito u noći uz sjeverac. Od četvrtka blagi porast temperature i najniže i najviše dnevne. Na Jadranu će u nastavku tjedna uz jaku buru biti vrlo hladno, osobito ujutro kad je moguć i prizemni mraz. Sasvim će se razvedriti, ali bit će to zubato sunce.

Drugi dio tjedna će uz slabiji vjetar biti ugodnije, osobito danju. Zima pokazuje svoje zube. Naime, vrlo vjetrovito vrijeme pojačava osjet hladnoće. Osobito danas na moru računajte na jaku i olujnu buru duž cijele obale, pod Velebitom i Biokovom orkansku s udarima do 160 km/h. Ograničenja i prekidi u prometu, uz buru, trajat će do četvrtka.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close