Vijesti

Prognoza: I dalje hladno i vjetrovito, ali ljepše vrijeme sve je bliže

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Naši se krajevi nalaze između anticiklone sa zapada i ciklone s istoka i jugoistoka kontinenta što doprinosi jakom vjetru uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera


U novom tjednu nastavak hladnih i vjetrovitih prilika, a još će danas biti i poteškoća, moguće i prekida u cestovnom, češće pomorskom prometu.

Naši se krajevi nalaze između anticiklone sa zapada i ciklone s istoka i jugoistoka kontinenta što doprinosi jakom vjetru uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera. Uz to će nas razmjerno brzo okrznuti jedan oslabljeni frontalni poremećaj koji se premješta središnjom Europom.

Prijepodne u gorju i na istoku zemlje oblačno uz povremene slabe oborine, uglavnom u obliku snijega. Osim jake i olujne bure na moru, sjeverni vjetar će postupno jačati i u unutrašnjosti, najprije u središnjim predjelima pa će se činiti ponegdje i iznimno hladno.

Poslijepodne u zapadnim predjelima unutrašnjosti djelomice sunčano, suho, ali vrlo vjetrovito uz jak pa i vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a moguć je i koji olujni udar. Činit će se tako i znatno hladnije nego jučer, usprkos sličnoj temperaturi od oko 8 °C.

Na istoku će se oblaci postupno raskidati, ali će još u rano poslijepodne povremeno biti slabih oborina, što susnježica što slabog snijega. No, ubrzo će i prestajati, najkasnije u Posavini i Podunavlju. Puhat će umjeren i jak sjeverac uz temperaturu između 5 i 7 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz povremeno nešto više oblaka u južnijim krajevima. No, i dalje vjetrovito s umjerenom i jakom, na sjevernom dijelu i olujnom burom na kojoj će se onda činiti znatno hladnije.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a uz nešto zaostalih oblaka u gorju, tek mjestimice u Lici još može zalepršati koja pahulja snijega. Pahulje nošene burom mogu zalepršati u podvelebitskom primorju gdje će biti izgledno i orkanskih udara vjetra. Temperatura uz more oko 10-11 °C, a od 3 do 6 °Cu gorskom području.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Od utorka mirnije i postupno sunčanije, osim u nešto oblačniju srijedu kada može biti tek rijetkih i slabih oborina, uglavnom u Slavoniji. Od četvrtka i sve toplije, kako noću tako i danju, na vrijednosti temperature primjerenije proljeću. Pred vikend idemo i preko 15 °C.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na moru obilje sunčana vremena uz popuštanje bure i tramontane, koje će do četvrtka i prestajati. Temperatura u porastu, a za vikend se čini stiže jedno prolazno naoblačenje s južinom, no o tom potom.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close