Vijesti

Kako produljiti trajanje božićnog drvca?

Božićna drvca rastu u hladnim temperaturama i osjetljiva su na toplinu.


Unošenjem u topli dom mogu doživjeti šok zbog čega će im otpasti iglice. Potrebna im je prilagodba pa ih prije unošenja treba držati u garaži ili pod ceradom kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika.

Kod odabira božićnog drvca treba pripaziti na njihovu izdržljivost. Nordijska jela savršeno je božićno drvce zato što su joj iglice glatke i ne ispadaju. Također, grane su snažne tako da će izdržati težinu svih božićnih ukrasa. Unatoč tome, smreka je najčešće božićno drvce, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osjetljivija je na promjene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umjerenom temperaturom.

Prilikom kupovine osim na karakteristike treba pripaziti i na visinu božićnog drvca. Najbolje je prvo izmjeriti visinu prostorije u kojem ga mislite držati kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvce. Pritom treba imati na umu i visinu stalka u koje ćete staviti jelu ili smreku

Nakon što pronađete drvce idealne visine, provjerite koliko je teško, savjetuju prodavači. Što je drvce teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati dulje.

U kući ga je najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svjetlosti jer će to usporiti opadanje iglica. Toplina isušuje drvce zbog čega ono brže propada i dobiva smeđu boju. Upravo zbog toga preporučuje se u blizini držati ovlaživač zraka.

Drvce, baš kao i kućne biljke, dulje traje uz dašak vode. Odrezano božićno drvce u prosjeku traje od četiri do šest tjedana. Da bi trajalo što duže, treba mu podrezati deblo za centimetar i pol te ga uroniti u vodu. Tako će dulje vremena ostati svježe i neće posmeđiti. Osim toga, preporučuje ga se baš kao i ostale kućne biljke povremeno pošpricati vodom.


  [fbcomments]

Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close