Vijesti

Prirodni repelenti: biljke koje tjeraju komarce

Od letećih napasnika teško se obraniti, a umjesto da tijelo prekrivate kemikalijama koje ih odbijaju, radije se opremite biljkama i začinima čiji miris ne podnose.


Znanstvenici su već ranije dokazali utvrdili da komarci svoje žrtve biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom tjelesnom temperaturom. Osim toga privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači.No neki jaki miris izrazito su neugodni za komarce, ne samo što maskiraju naš tjelesni miris, već i dosadne insekte tjeraju dalje. Neke od biljaka čiji miris smatramo jako ugodnim, komarcima su pravi prirodni repelenti i drže ih na sigurnoj udaljenosti.Međutim, nije dovoljno samo posaditi biljke u vrt ili ih staviti na prozorsku dasku. Aroma mora biti u zraku oko vas, no najbolje je ako se nalazi na koži. Kako biste postigli maksimalnu učinkovitost, zdrobite lišće ovih biljaka rukama kako bi otpustile aromu i natrljate ih direktno na kožu.Melisa ili matičnjak
Ova članica obitelji metvice ima bijele cvjetove i nježan limunasti miris, a poznata su i njezine zdravstvene blagodati. Njezin miris odbija komarce i insekte, ali vodite računa o tome da je vrlo invazivna vrsta pa se voli širiti. Stoga ju je najbolje posaditi u lonac.

Mačja metvica
Ovo je biljka bliska rođakinja paprene metvice, a sadrži kemikaliju nepetalactone koja ne samo što privlači mačke, nego i tjera leteće krvopije.

Limunska trava
Njezin karakterističan osvježavajuće limunast miris učinkovito rastjeruje komarce i mušice, a bez problema je možete uzgajati u loncu za cvijeće. Nalikuje busenu trave, a njezino zeleno lišće poslužit će i kao osvježenje u obliku ledenog čaja kad krenu ljetne vrućine. Donji dio stapke koristi se kao začin u jelima.

Bosiljak
Istraživanje iz 2009. pokazalo je da je eterično ulje ovog omiljenog začina u mediteranskoj prehrani otrovno za larve komaraca.Lavanda
Znamo da miris lavande opušta i smiruje te da nije omiljen moljcima, no miris opojnih ljubičastih svjetova ne vole komarci i muhe. No miris lavande kao repelent najučinkovitiji je ako se utrlja na kožu.Divlja metvica
U koncentriranom obliku menta se ponekad koristi kao repelent za insekte, a dokazano je da eterično ulje mente ubija larve određenih vrsta komaraca i tjera odrasle jedinke. Posadite je u vrt ili na balkon, a u njezinom osvježavajućem mirisu uživajte koristeći ga kao začin ili čaj.Kadulja i ružmarin
Ako namjeravate tijekom toplijih večeri dulje boraviti u vrtu, upalite par grančica ružmarina i kadulje jer miris ovih biljaka dok izgaraju nije samo ugodan, već i insekte tjera podalje od vas.

KadifaOvaj čest ukras vrtova ima karakterističan i ne previše ugodan miris koji srećom nije ugodan ni komarcima. Kadife sadrže Pyrethrum koji je sastavni dio brojnih kemijskih repelenata.


Tekst: tportal.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close