Pretjerivanje s hranom i pićem može biti kobno!

Iva Biondić

Pripazite na svoje zdravlje ovih blagdana – ne pretjerujte u jelu i piću, pokušajte se ne živcirati i nemojte se naprezati ili nepotrebno izlagati velikoj hladnoći


Neka istraživanja potvrđuju da je tijekom blagdana povećan broj srčanih udara, a to je uglavnom posljedica neumjerenosti u konzumaciji hrane i pića, izlaganja hladnoći, stresu, fizičkom naprezanju, kao i izostanka zdravih navika.

Broj srčanih tegoba u blagdanskom razdoblju povećan je čak i do 30 posto u odnosu na ostatak godine.

‘Tijekom blagdana raste konzumacija hrane koja sadrži dosta zasićenih masnoća te veliku količinu soli. Unos ove vrste hrane povisuje krvni tlak i dovodi do povišenja razine kolesterola. Jednako tako unos alkohola koji je nerijetko povećan tijekom blagdana također je poznati uzročnik nastanka nekih aritmija, čak i kod ljudi koji imaju zdravo srce’, kaže dr. Željko Đurašević, kardio-angiolog iz zagrebačke internističko-pedijatrijske Poliklinike Arista.

Dr. Đurašević dodaje kako nakon teškog obroka tijekom probave raste krvni tlak, a to opterećuje srce. Arterije zbog masne hrane postaju manje elastične. Sve te promjene mogu dovesti do nastanka ugruška u arterijama koje hrane srce i do srčanog udara ili do sličnih promjena u mozgu i moždanog udara s trajnim posljedicama.

Više čitajte na tportal.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u