Vijesti

Pretjerana konzumacija vode šteti?

Nema dugo da su nas svi mogući stručnjaci uvjeravali kako od ‘viška vode ne boli glava’, odnosno da je dobro kroz dan piti što više vode, čak i do dvije litre.


Nikud bez boce

No, znanstvenici su se predomislili i sada tvrde da nije dobro biti akvaholičar, odnosno ovisnik o vodi, jer to može ozbiljno narušiti zdravlje, sve do po život opasnih posljedica! Time se zapravo urušava preporuka od osam čaša vode dnevno kao siguran put u zdravi život. Dapače, počela se razvijati opasna ovisnost o vodi o čemu svjedoče oni koji bez boce vode ne izlaze iz kuće.

Britanski kirurg, prof. dr. Mark Whiteley naglašava kako je zabrinut zbog prevelike konzumacije vode jer posljedica može biti tzv. hiperhidracije, povezane s prekomjernim znojenjem. Pijenje puno vode u kratkom vremenu može poremetiti i rad bubrega te ravnotežu soli u organizmu i izazvati glavobolju. ‘Topljiva’ krv koja nastaje zbog niskih koncentracija soli može uzrokovati bubrenje stanica mozga i stvaranje pritiska u glavi što izaziva glavobolju.

 Ne trebate recept

Previše tekućine navečer može uzrokovati nesanicu -umjesto da se ‘umrtvi ‘ rad bubrega i mokraćnog mjehura višak tekućine tjera nas u WC i tako remetimo san.

Nutricionist Frankie Philips kaže kako je organizam savršeni mehanizam: treba piti kad smo žedni, a ne po nekom imaginarnom propisanom receptu.


 

Tekst: jutarnji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close