Događanja

Premijera drame Okretište: “Redatelj je majstorski uprizorio Karakašev roman”

Dugotrajnim pljeskom publika u splitskom HNK ispratila je premijeru drame ‘Okretište’ u režiji Dina Mustafića koja je nastala prema nagrađivanom romanu Damira Karakaša.


“Okretište govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog Karakaša i njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. 

Drama se gotovo 90 minuta prati u dahu, a više nego odlično Karakaša je utjelovio Mijo Jurišić. Suprugu je igrala Petra Kovačić Botić koja je također odigrala pohvalno. Uspjela je prenijeti emociju supruge koja suosjeća s njim i rastrgana je u njegovoj borbi s demonima, no, zajedno pobjeđuju. Preostali glumački ansambl Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan zaslužuju pohvale. Redatelj je dobro posložio tim. 

Autor nikada nije saznao tko ga je i zašto napao, kako je jednom rekao, možda je i bolje tako, ali su se na sceni itekako mogle osjetiti njegove unutarnje borbe, refleksije i osjećaji kako se nositi s tim. Krenuti u potragu za počiniteljima i osvetu ili oprostiti. Izabrao je svjetlo.

‘Živ sam i dobro je’, rečenica je koja jako odzvanja. 

Radnja nije linearna, ali se jako dobro prati, pa čak i ako se nije pročitao roman. Jednostavno, radi se o univerzalnim fragmentima koje je redatelj majstorski izvukao vani. 

Kritika se može izreći ponekim suvišnim pokretima, ali to su zaista detalji u odnosu na cjelinu.

Osim toga, na trenutke se može učiniti da je kraj banaliziran, sa sretnim ishodom nasuprot dominantnom unutarnjem mraku, ali je zapravo logično. U borbi tame i svjetla, između osvete i oprosta pobjeđuje najviši čin. Oprost i ljubav. 

Gotovo da nema čovjeka koji nije osjetio unutarnje borbe, koji nije bio na skliskom putu niskosti, ali onaj tko ga je pobijedio zna kolika je ljepota oprosta i mira”, piše Živana Šušak Živković za Dalmatinski portal.

Cijeli članak pročitajte na linku.

 

 

Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close