Grad ZagrebKulturaIzdvojeno

PRELET ZA HRVATSKU Održana promocije knjige Danijela i Snježane Borović

U nazočnosti brojnih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pripadnika i kadeta Hrvatske vojske u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu je u utorak, 11. veljače 2020. godine održana promocija knjige “Prelet za Hrvatsku” autora Danijela i Snježane Borović.


Promociji knjige nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Riječ je o knjizi koja govori o herojskom pothvatu umirovljenog pukovnika HRZ-a pilota Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč brojnim izazovima, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula te Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis.

Borović: Knjiga svjedoči o vremenima o kojima se dugo nije govorilo

Umirovljeni pukovnik HRZ-a pilot Danijel Borović na početku se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću na poticaju da svoju priču stavi na papir te tako ovjekovječi jedan dio hrvatske povijesti o kojem se dugo vremena nije govorilo.

Do 2017. godine i onda 15 godina unazad ovaj događaj nije se uopće spominjao. Ne samo moj prelet, već ni preleti Ivana Selaka i Ivice Ivandića. Kada se bližila 25. obljetnica moga preleta, ministar Krstičević je za to saznao i tada se krenulo s obilježavanjem ovih događaja”, prisjetio se Borović.

Pukovnik Borović posebnu zahvalu uputio je svojoj supruzi Snježani, koja je i započela pisanje ove knjige, zbog njezine hrabrosti i odlučnosti da zajedno s njim sudjeluje u pothvatu preleta iz baze JNA Željava u u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

Ovo je naše trajno svjedočanstvo i hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njezinom stvaranju. Neki još i danas misle da je bilo samo tako sjesti u avion i otići no puno je ljudi tu uključeno, pogotovo još u okolnostima koje su bile oko nas”, rekao je Borović.

Supruga pukovnika Borovića, Snježana Borović u ovoj prigodi zahvalila se svima koji su pomogli njoj i njezinome sinu Vanji u teškim i neizvjesnim trenucima za njihovu obitelj kazavši kako njihovu pomoć i podršku nikada neće zaboraviti.

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Hrvatska vojska u kontinuitetu ima izvrsne pilote

U znak sjećanja na legendarni prelet, avion MiG-21 pukovnika Borovića smješten je na ulazu u vojarnu u Puli kao vojni eksponat, a ministar Krstičević u ovoj je prigodi podsjetio kako je upravo avion s kojim je Danijel sletio u Pulu, bio prvi borbeni nadzvučni avion u vlasništvu Hrvatske što je bio začetak eskadrile borbenih aviona.

Hrvatska u kontinuitetu ima izvrsne pilote. U to se možemo uvjeriti svakim danom bilo da se radi o zadaćama air policinga, hitnog medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, protupožarnim aktivnostima ili zadaćama transporta. Dragi piloti, hvala vam na svemu što činite za Hrvatsku vojsku i naš narod”, rekao je ministar Krstičević.

Ministar je istaknuo kako su piloti uvijek donosili prevagu te kako su upravo oni bili od presudne važnosti u svim pobjedničkim operacijama Domovinskog rata.

Od kolikog su značaja za Hrvatsku vojsku i moral hrvatskih branitelja bili preleti naših pilota i njihov angažman u borbenim operacijama mogu posvjedočiti i osobno. Ništa nas nije moglo zaustaviti kada su nam u operaciji oslobađanja hrvatskog juga pružili zračnu potporu”, kazao je Krstičević.

U ovoj prigodi, ministar obrane je naglasio i važnost nastavka modernizacije i razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kazavši kako upravo država koja je u stanju čuvati svoje nebo, ima budućnost.

Ova Vlada prepoznala je potrebu za modernizacijom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nabavljamo moćne nove helikoptere Crne Jastrebove! Pokrenuli smo nabavu višenamjenskog borbenog aviona i cilj nam je taj postupak dovršiti do kraja mandata ove Vlade”, zaključio je ministar Krstičević.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close