DogađanjaTurizam

PREKO VELEBITA Slijedite rutu Nikole Tesle i upoznajte bogatstvo raznolikosti Ličko-senjske županije!

U serijalu Najljepše moto rute Ličko-senjske županije upoznajemo prirodne ljepote i bogatu kulturno-povijesnu baštinu ovog dijela Hrvatske – na dva kotača.


Od  planinskog dijela, preko primorja i krša, pa sve do guste crnogoričnih šuma i zelenih dolina, Ličko – senjska županija jedan je od rijetkih dijelova Europe koji se mogu pohvaliti takvom raznolikošću krajolika na toliko uskom prostoru. Nakon što smo u prvom dijelu serijala istražili moto rute u primorskom dijelu županije, u novoj cestovnoj avanturi otkrivamo najljepše moto rute koje preko Velebita spajaju primorski i kontinentalni dio županije!

BOGATSTVO RAZNOLIKOSTI ˙(Žuta Lokva – Senj – Sveti Juraj – Krasno – Kosinj – Ličko Lešće – Otočac – Žuta Lokva)

Naša prva primorsko – kontinentalna ruta započinje i završava u Žutoj Lokvi, naselju koje se još od najranije povijesti nalazilo na raskrižju puteva od mora prema unutrašnjosti. Ruta je duga 128 kilometara, a u svega dva i pol sata opuštene vožnje imat ćete priliku doživjeti svo bogatstvo raznolikosti Ličko-senjske županije.

Prvi pogled na more

Putujući od Žute Lokve prema obali, more ćete prvi put ugledati upravo s prijevoja Vratnik na 700 m nadmorske visine. Prije nego se spustite u senjsko priobalje, zastanite i uživajte u spektakularnom pogledu na otoke sjevernog Jadrana. U nastavku puta prema starom hrvatskom gradu Senju očekuje vas široka cesta s obiljem gripa i tek nekoliko oštrih okuka. U prvih dvadesetak kilometara rute spuštate se za 500 metara nadmorske visine te slijedite Jadransku magistralu sve do primorskog mjestašca Sv. Juraja.

Foto: Turistička zajednica Grada Senja

Uspon do Oltara

U pretpovijesno doba na mjestu Svetog Juraja nalazilo se naselje Lopsica, a na starom groblju uz more mogu se vidjeti ostaci crkve Sv. Filipa i Jakova koja se spominje još u srednjem vijeku. Nakon Sv. Juraja, s otprilike 7 metara nadmorske visine, kroz šumu zavoja na cesti i s izvrsnim gripom penjete se sve do 1033 metra visokih Oltara, planinskog sela na sjevernom Velebitu. Uživajte u veličanstvenom krajoliku, čistom zraku i mirisu borova, no pripazite jer se u tom dijelu cesta sužava, a grip je nešto lošiji no dosad.

Znamenitosti Krasna

Nakon vožnje kroz gustu crnogoričnu šumu stići ćete u Krasno, pitoreskno ličko naselje na sjevernim obroncima Velebita. Najveća znamenitost Krasna je crkva posvećena Majci Božjoj s drvenim kasetiranim stropom iz 1740. godine koja je u prošlosti bila najveće marijansko svetište u Hrvatskoj. Kroz bogati postav Kuće Velebita upoznajte kulturne i prirodne vrijednosti ove planine, dok u prvom Šumarskom muzeju u Hrvatskoj možete razgledati preko 300 eksponata iz bogate povijesti šumarstva krasnarskog  kraja.

Foto: TZ Grada Senja

Remek-djelo starohrvatske mostogradnje

Put će vas dalje voditi do Kosinja gdje se nalazi 70 metara dug kameni most preko rijeke Like, remek-djelo starohrvatske mostogradnje. Most je projektiran u 19. stoljeću od strane Milivoja Frkovića, tehnikom uklinjenja kamena, a poseban je po otvorenim lukovima koji se u vodi ocrtavaju kao pravilni krugovi.  Ljepotu Kosinjskog mosta nedavno je prepoznala i poznata automobilska kuća Mazda koja je na mostu snimila uvodni kadar promotivnog videa za novi model CX-5.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Slikovita dolina rijeke Gacke

Ova ruta završava na širokoj magistralnoj cesti 50 koja se preko slikovite Gacke doline ponovno vraća u početnu točku – Žutu Lokvu. U središtu Otočca smješten je Muzej Gacke u kojemu možete razgledati bogatu etnografsku i arheološku zbirku, a ne propustite posjetiti i stare mlinice na Majerovu vrilu u Sincu gdje možete vidjeti tradicionalni proces proizvodnje brašna. Poznati gastronomski specijalitet ovog područja su potočne pastrve koje u Gackoj rastu oko pet puta brže nego u drugim krškim rijekama zbog čega su poznate su među ribičima diljem svijeta.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

RUTA NIKOLE TESLE  (Smiljan – Gospić – Baške Oštarije – Karlobag)

Naša druga ruta, kao što joj i ime govori, započinje nedaleko od Gospića, u rodnom mjestu velikog ličkog genija Nikole Tesle. Duga je 45 kilometara, a odlikuju je različite nadmorske visine i raznovrsni pejzaži.

Rodna kuća Nikole Tesle

U malom ličkom selu Smiljanu posjetite Memorijalni centar “Nikola Tesla” koji svojim raznolikim sadržajem oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta. Otvoren je 10. srpnja 2006. godine, na 150. rođendan poznatog ličkog izumitelja. Ovdje možete vidjeti rodnu kuću Nikole Tesle, ali i razgledati replike Teslinih izuma, Teslinu turbinu u potoku Vaganac te kopiju Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa gdje se rade prezentacije s transformatorom od milijun volti.

Stara jezgra Gospića

Nakon rodnog mjesta Nikole Tesle stići ćete u Gospić, administrativno i kulturno središte Ličko-senjske županije. Ne propustite razgledati staru jezgru grada koju krasi katedrala Navještenja Blažene Djevice iz 1783. godine. Ispred katedrale vidjet ćete još jedan poznati simbol Gospića, fontanu sa skulpturom vodarice Marte koja je postavljena u znak sjećanja na uvođenje vodovoda 1894. godine. Još neke znamenitosti Gospića su Murkovića mlin (stari mlin na rijeci Novčici), rodna kuća hrvatskog slikara Miroslava Kraljevića i Muzej Like sa stalnim postavom etnografije koji se nalazi u posebnoj tradicijskoj kući.

Foto: TZ Grada Gospića

Spektakularan pogled s Kubusa

Nakon labirinta zavoja, točno na sredini puta između Gospića i Karlobaga, nalaze se Baške Oštarije. Ovo malo mjesto okruženo predivnim pašnjacima i golemim livadama smješteno je u samom srcu Velebita. U sljedećih 19 kilometara rute svladat ćete visinsku razliku od 900 metara do Oštarijskog sedla ili Starih vrata gdje se nalazi Kubus, spomenik iz 19. stoljeća u obliku kocke do kojeg vode 33 stepenice. S Kubusa se pruža spektakularan pogled na Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal.

Foto: Turistička zajednica Općine Karlobag

Slikoviti gradić bogate povijesti

Rute Nikole Tesle završava u Karlobagu, slikovitom gradiću bogate povijesti. Karlobag je bio rimska kolonija i važna transportnih luka, a ime je dobio prema vojvodi Karlu koji  ga je dao ponovno izgraditi nakon uništenja od strane Turaka 1525. U Karlobagu možete vidjeti ostatke crkve sv. Karla Boromejskog iz 1710. godine od koje je po završetku II svjetskog rata ostao samo zvonik. Turistička ponuda Karlobaga uključuje atraktivnu plažu Tatinju i mala okolna pitoreskna mjesta u okolici poput Ribarice, Cesarice i Barić Drage koja obiluju prekrasnim plažama.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Još nekoliko savjeta za motocikliste:

  • Preporučujemo vožnju u proljeće i jesen (travanj, svibanj i lipanj te rujan i listopad) kako biste izbjegli ljetne vrućine te gužve na cestama koje su neizbježne u špici sezone, osobito u mediteranskom dijelu županije.
  • Kako rute preko Velebita prolaze kroz velike visinske razlike, na nekim mjestima temperature su i ljeti vrlo osvježavajuće te savjetujemo nošenje toplije moto opreme.
  • Na dionici kod Baških Oštarija probleme mogu praviti i česti olujni udari bure pa se prije vožnje informirajte o vremenskim uvjetima te se prema njima i adekvatno opremite.

Više o prirodnim i kulturnim znamenitostima Ličko-senjske županije pronađite na web stranici visit-lika.com i Facebook stranici Visit Lika-Senj County 

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close