Vijesti

Prije upisa u osnovnu školu svako dijete će dobiti “Zubnu putovnicu”

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu će se danas održati predstavljanje pilot projekta jedinstvenog obrasca dentalnog statusa „Zubna putovnica“.


Pilot projekt provodi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Nastavni zavodi za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Grada Zagreba, Zavodi za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji sa Hrvatskom komorom dentalne medicine.

U proljeće ove godine školska medicina započinje s redovitim sistematskim pregledima djece prije upisa u osnovnu školu čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine. Pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom je liječniku neophodno donijeti tzv. “potvrdu doktora dentalne medicine”, no sadržaj i oblik tih potvrda razlikuju se diljem Hrvatske. To je dovelo  do izrade jedinstvenog obrasca pod nazivom “Zubna putovnica”.

Cilj projekta je unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole na način da pregled ne bude samo izdavanje tzv. “potvrde doktora dentalne medicine”. Upis u osnovnu školu u visokom postotku je razlog prvog dolaska djeteta na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanje navike redovitih posjeta doktoru dentalne medicine.

 

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close