Predsjednik Milanović: Vukovarska majka Kata Šoljić prošla je tragediju kakve nema u povijesti našeg identiteta

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je danas u Vukovaru na otkrivanju spomenika Kati Šoljić i njezinim sinovima. Zahvalio je organizatorima i dobročiniteljima na izgradnji spomenika te istaknuo da su napravili dobru stvar, ali da time njihov posao nije gotov.

„Ovo što radite je borba protiv zaborava. Ona je stalna u čovjekovom životu jer najveći čovjekov strah je strah od jeze ništavila, kada te nema, kada o tebi više nitko ne govori. Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta. A naša kultura i naš identitet su europski. Mi smo europski narod i nacija“, rekao je predsjednik Milanović.

U tom smislu, predsjednik Milanović u obraćanju je spomenuo i spomenik poginulim vukovarskim braniteljima na Kupresu, u Bosni i Hercegovini, koji je nedavno oštećen. „U srcu Kupreške visoravni je spomenik Vukovarcima, kraj ceste usred ničega. Spomenik Vukovarcima koji su preživjeli opsadu Vukovara ’91. godine i odmah priskočili u pomoć svojoj braći i suborcima na Kupresu u proljeće ’92. godine i poginuli su. Bilo im je suđeno da prežive Vukovar, a tamo su pali. Taj spomenik je neki dan oštećen, huljski pod okriljem noći neki veoma hrabri momci su se zaustavili i pokazali što misle o tome“, rekao je predsjednik Milanović izrazivši uvjerenje kako će popravak tog spomenika na Kupresu biti sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić.

„Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili – ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi kate Šoljić“, zaključio je predsjednik Milanović.

Spomenik Kati Šoljić, simbolu stradavanja i patnje u Domovinskom ratu i njezinim poginulim sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o njegovu podizanju.

Prigodom otkrivanja spomenika, osim predsjednika Milanovića, nazočnima su se obratili predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac Domovinskog rata i pripadnica 4. gardijske brigade, uime ratnih liječnika, akademkinja Mirna Šitum, kći Kate Šoljić Marija Šoljić Barišić, prvi zapovjednik obrane Vukovara pukovnik Ivica Arbanas, koordinator projekta pukovnik Mirko Čondić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Marijana Balić.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close