NacionalnaPolitika

Predsjednik Milanović pozvao Vladu da u najkraćem roku osigura sredstva za sustav protuzračne obrane

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas ponovno s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija te je nakon sastanka pozvao Vladu da se pod hitno osiguraju sredstva za jačanje hrvatske protuzračne obrane jer, kako je rekao, sada je pravi trenutak za to.


Očekujem da se pod hitno nađu odgovarajuća sredstva – koja su neusporedivo manja od onih koji smo izdvojili i izdvojit ćemo za borbene zrakoplove – da se sustavi protuzračne obrane u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati. Ovo je važna stvar za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti, da se za protuzračnu obranu nabave odgovarajući sustavi koji nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene razine sigurnosti jesu“, rekao je predsjednik Milanović na konferenciji za medije nakon sastanka s čelnicima Hrvatske vojske i obavještajno-sigurnosnih agencija koji su ga u ponedjeljak ujutro ponovo informirali o tijeku istrage i novim saznanjima vezanim uz pad vojne letjelice u Zagrebu.

Sada je pravi trenutak, vidjeli smo sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi“, dodao je i podsjetio kako je na manjkavosti upozoravao prije dva-tri mjeseca kada je tražio da se sazove Vijeće za obranu. „Očekujem da hrvatska Vlada, sada molim i tražim, da u najkraćem roku nađe sredstava i načina da Hrvatska ima određene sustave protuzračne obrane. Trenutno ih, naime, nema – to nije tajna. Zato sam izrazio nezadovoljstvo stanjem prije tri mjeseca, iako ta riječ – da stanje nije zadovoljavajuće – nije mogla ući u zajedničko priopćenje sa sastanka, koje još uvijek nije usvojeno zato da se ne bi uznemiravala javnost“, rekao je Predsjednik.

Što se istrage o padu letjelice tiče, predsjednik Milanović je rekao: „Istraga je u tijeku. Što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio, pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima da to ne rade. A naročito da ne idu tamo bez potrebe jer tamo nisu trebali biti u subotu“. Predsjednik Milanović je dodao kako opasnosti „od tog konkretnog objekta nema“, a na pitanje novinara je li u letjelici bila avionska bomba, kao što je to dan ranije objavio ministar obrane, predsjednik Milanović je odgovorio: „Ne možemo o tome govoriti, to nije tema o kojoj se govori javno, a posebno ne ja koji nisam za to ekspert. Ali su me u nekoliko navrata brifirali odlični eksperti i savjetnici“.

Na ponovljeno pitanje je li bilo bombe ili ne, predsjednik Milanović je ponovio: „Ne mogu reći, to je stvar istrage. Svjestan sam i vaše potrebe i dužnosti da saznate sve, ali ovo su stvari o kojima se ne može znati sve. A ostalo pitajte one koje sam pozvao da šute“.

Odluka o avionima je bila nužna i pozdravljam je, ali Hrvatskoj trebaju prikladni sustavi protuzračne obrane. Hrvatska si to može priuštiti. Tim činom nećemo postati nikakva europska sila, ali ćemo moći reći svojim građanima da smo učinili sve što možemo da ih zaštitimo“, poručio je još predsjednik Milanović.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close