NacionalnaPolitika

Predsjednik Milanović podržao prijedlog da se BiH, Srbiju i Kosovo pozove na sastanak s NATO članicama jugoistočne Europe

„Imali smo vrlo kvalitetan i sadržajan razgovor danas kakvog obično nema na pravim summitima NATO-a i to je jedna nova kvaliteta u razgovoru koji se tiče odnosa među državama i narodima. U diplomaciji takvih razgovora nikad dovoljno“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović u Skoplju nakon neformalnog sastanka šefova država i vlada članica NATO-a jugoistočne Europe na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić te glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg.


Predsjednik Republike istaknuo je posebno vrijednim prijedlog albanskog premijera Edija Rame koji je na sastanku predložio da se razmisli o mogućnosti organizacije forumu u kojem bi uz države članice NATO-a iz jugoistočne Europe sudjelovale i one koje nisu članice – Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

„Smatram to pametnim i dobrodošlim prijedlogom bez obzira što imamo niz inicijativa u raznim forumima i organizacijama koje se međusobno isprepliću pa čak i poništavaju. Vjerujem da prijedlog zaslužuje pažnju NATO-a i glavnog tajnika, te će on odlučiti da li je to moguće i provedivo. To je, na neki način, korak dalje od inicijative Brdo-Brijuni koja već 10 godina postoji i koja pokazuje da takav razgovor itekako jest moguć i da je dobar. Za mene je to glavni zaključak s ovog sastanka“, poručio je predsjednik Milanović te zamolio glavnog tajnika “da o tome razmisli jer svakako može koristiti“.

Komentirajući funkcioniranje sigurnosnog sustava, predsjednik Milanović je rekao: „U okviru hrvatskog ustavnog poretka i ustavne prakse za dobro funkcioniranje sustava presudna je suradnja obrambenog i sigurnosnog sustava i presudna je suradnja Predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika i predsjednika Vlade kao de facto kacelara. Sve drugo može samo još pomoći”.

 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close