Politika

Predsjednik Milanović: Najveća je mora hrvatskog naroda kada drugi donose odluke umjesto nas

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova povodom obilježavanja Dana Grada.


Kako je prije njega kao gost svečane sjednice govorio i predstavnik općine Kupres iz BiH, predsjednik Milanović naglasio je važnost Kupresa za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Kupres je posebno važan jer tamo se branila Hrvatska, u drugoj državi – Bosni i Hercegovini. Moramo misliti o našem narodu u BiH jer to je važna tema za Hrvatsku. Mi ono što je van Hrvatske ne tražimo, ali tražimo red tamo gdje se donose odluke koje nas se tiču, i to nas se pravno propisano tiču kroz Daytonski ugovor. To su stvari koje treba cijelo vrijeme govoriti i aktivno poduzimati jer će se prepustiti stihiji, te će ih drugi donositi umjesto nas, a to je uvijek bila najveća mora hrvatskog naroda“, poručio je.

Govoreći o demografskim izazovima s kojima se suočava Hrvatska, predsjednik Milanović je naglasio kako je strah o sve manjem broju Hrvata prisutan već dugi niz godina.

„Nismo ušli u povijest i život 2013. godine ulaskom u Europsku uniju, ta priča s nama traje puno duže. Međutim, taj strah da će nas nestati i da nas nema dovoljno je nešto što nas prati još od vremena Strossmayera. Kroz desetljeća hrvatski narod je narastao do nekih pet milijuna ljudi u Hrvatskoj. Da je netko Strossmayeru prije 150 godina rekao da će nas krajem 20. stoljeća biti toliko, čovjek bi bio presretan“, kazao je Predsjednik Republike dodavši kako se „moramo pomiriti s činjenicom da nas neće biti 10 milijuna” te da kroz istu situaciju prolaze i skoro sve zemlje i nacije srednje i istočne Europe.

Govorio je i o potrebi korištenja novca iz fondova EU, ali je upozorio i na probleme s kojima se Hrvatska, kao korisnik europskog novca, može suočiti dođe li do krize:

„Bude li Europska unija nekoliko godina u gospodarskoj krizi, odmah će se postaviti pitanje zašto plaćamo onima koji imaju manje od nas, kamo taj novac ide. S time moramo biti potpuno na čisto jer to se može, ali i ne mora dogoditi. Ako se ne dogodi odmah, dogodit će se kasnije jer EU, za razliku od SAD-a, nema vlastitu energiju nego je uvozi što EU čini ovisnom. Također, nema najjače i najdominantnije tehnologije na kojima Amerikanci i neki iz Azije zarađuju ogromne novce. Drugima riječima, Europa je ostarjela i ušla je u jedan kontinuitet prosječnosti. Ono što proizvodimo kao kontinent proizvode i drugi, te uskoro nećemo više biti toliko konkurentni“.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo, načelnik općine Kupres Zdravko Mioč, vršitelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te saborski zastupnik i izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora Goran Ivanović. Također, u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja istaknutim pojedincima zaslužnim za dobrobit Grada Valpova.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.


  [fbcomments]

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close