VijestiKarijera

Predsjednik Milanović ispratio pripadnike 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Varaždinu na svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.


„Profesionalci ste i nemam nikakve upute za vas, sve znate. Idete tamo predstavljati Hrvatsku, svoju domovinu, Hrvatsku vojsku čiji su pripadnici, vaši prethodnici, jedni od svega nekoliko vojski, vodili pravi rat. To je bilo davno, ali pod tim utiskom, pritiskom i posljedicama toga, nažalost, u određenoj mjeri živimo i danas. U Hrvatskoj manje, u susjedstvu nešto više“, poručio je hrvatskim vojnicima predsjednik Milanović na svečanosti održanoj u vojarni „7. gardijske brigade Pume“.

U tom smislu, rekao im je da na Kosovo idu dati podršku neovisnoj državi i u okviru međunarodne organizacije kojoj Hrvatska pripada. „Podršku dati svojim kolegama, kolegama po oružju. Idete se usavršavati, raditi na sebi, znanju, sposobnostima, agilnosti, pameti iskustvu – sve ono bez čega vojnik ne može ako ga se ne stavi u priliku“, rekao je Predsjednik. Istaknuo je da trebamo učiniti sve, ne samo mi, nego i oni veći i jači  od nas, da ne bude rata i globalnih sukoba te kako je kazao „da čovječanstvo ne otklizi u pravcu iz kojeg nema povratka“.

„Ali to nije vaša misija. Vratite se zdravi, bolji, iskusniji, pametniji, ali i dalje jednako mladi, čvrsti i agilni za nove zadaće. To očekujemo mi od vas, ali prije svega vaše obitelji i vi osobno“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske 38. hrvatski kontingent u NATO operaciju KFOR-a ispratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Ivan Turkalj, zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a brigadir Davor Josip Babić i zapovjednik 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume“ bojnik Krunoslav Slavinec.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata. Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

 

Foto: Ured predsjednika RH

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close