VijestiNacionalna

Predsjednik Milanović i španjolski kralj Filip VI. razgovarali o suradnji dviju država i aktualnim globalnim temama

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas s Njegovim Veličanstvom kraljem Španjolske Filipom VI. koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj zajedno s Njezinim Veličanstvom kraljicom Leticijom.


Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović i njegova supruga prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, kao domaćini, razgovarali su s kraljem Filipom VI. i kraljicom Leticijom, a potom je održan bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, koje su dvije prijateljske i savezničke zemlje, članice Europske unije i NATO-a. Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dviju zemalja koja je posebno obilježena zajedničkim partnerstvom u projektu DONES. Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim europskim i globalnim temama, uključujući sigurnosnu krizu na području istočne Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Dolazak španjolskog kralja Filip VI. i kraljice Leticija u Zagreb prvi je službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj. Španjolski kralj i kraljica borave u službenom posjetu Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.

Nakon sastanka u Uredu predsjednika Republike, Njihova Veličanstva španjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović zajedno su položili vijenac na Spomenik domovini, središnji hrvatski spomenik žrtvama i pobjedi u Domovinskom ratu, te hrvatskoj državi. Tijekom večeri, predsjednik Milanović i prof. dr. sc. Musić Milanović priredit će i svečanu večeru u čast kralja Filipa VI. i kraljice Leticije koja će se održati u Uredu Predsjednika Republike.

Uz predsjednika Milanovića na bilateralnom sastanku bili su predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj Nives Malenica, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs,  savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i tajnik Kabineta za europsku i vanjsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić.

Uz Njegovo Veličanstvo Filipa VI., kralja Španjolske, izaslanstvo Kraljevine Španjolske činili su

ministrica znanosti i inovacija Diana Morant Ripoll, šef kraljevske administracije Jaime Alfonsín Alfonso, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Juan González-Barba Pera, državni tajnik za Europsku uniju Pascual Ignacio Navarro Ríos, glavna tajnica za istraživanja u Ministarstvu znanosti i inovacija Raquel Yotti Álvarez, diplomatski savjetnik u kraljevskoj administraciji  Alfonso Sanz Portolés i ravnateljica Uprave za Zapadnu, Srednju i Jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Raquel Gómez-Cambronero Álvarez.

 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Dario Andrišek, Marko Beljan

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close