Vijesti

Pred nama je vrlo topla zima

Kao što je studeni, prema još uvijek neslužbenim podacima, bio u većini krajeva iznadprosječno topao, slično će se nastaviti i u prvih desetak dana prosinca, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod, koji, uz dozu opreza, najavljuje i iznadprosječnu zimu.


Prema klimatološkoj raspodjeli, zima je počela 1. prosinca. Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, što se temperature tiče, bit će to najvjerojatnije još jedna iznadprosječno topla zima, navodi DHMZ. Napominje kako to međutim ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

Što se oborina tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborina.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DHMZ-a, navodi se da je ta prognoza u skladu sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF), čiji je član i Hrvatska. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument o tome.

Iz njega se može vidjeti da se za područje Hrvatske predviđa iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu. Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.


 

Tekst: vecernji.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close