Vijesti

Postoji li razlika između smeđih i bijelih jaja?

Želite li nešto toplo i ukusno za doručak, jaja su uvijek dobar izbor, a dodate li malo slanine, kobasicu ili povrće, začas je pred vama i ručak. Kao dodatak jelima, dio slastica ili pripremljena na razne načine, jaja su oduvijek nezamjenjiva namirnica. Jaja sa smeđom ljuskom kod nas su najuobičajenija, iako u posljednje vrijeme u ponudi ima i onih snježnobijelih kakva viđamo u TV serijama i filmovima. Zašto su neka smeđa, a neka bijela i razlikuju se osim u boji ljuske i u okusu? Evo što kažu stručnjaci i nutricionisti


Domaća jaja od pouzdanog proizvođača uvijek bi trebala biti prioritet kada ih kupujemo, posebno nakon nedavnog skandala sa salmonelom.

Možda se čini da su bijela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrijednosti, no zapravo je sve isto osim boje ljuske. Bijela možda izgledaju privlačnije i ona će vjernije uhvatiti boje kada radimo pisanice, ali stručnjaci kažu da je ljuska bijela samo zbog jednog razloga – nese ih određena pasmina kokoši.

Naime, bijela jaja nesu pasmine kokoši koje imaju bijelo perje. Koke koje imaju tamnije perje nesu smeđa jaja, ali postoje i pasmine koje primjerice nesu jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Više na tportal.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close