Vijesti

Posljednja fotografija Nikole Tesle

Veliki znanstvenik i inovator Nikola Tesla uvijek se mučio u životu te je umro u 87. godini u SAD-u, zaboravljen i siromašan.


Svi se Tesle sjećaju kao mladog izumitelja s gustom crnom kosom i brkovima. Često je bio i u mislilačkim pozama ili je fotografiran uz neki od svojih izuma i tako su ga svi pamtili.

Tijekom života imao je veliki broj izuma i patenata, no smrt je dočekao u velikim dugovima. Ti financijski problemi ostavili su velik trag na geniju, a to se može vidjeti i iz fotografije koja je nastala pred smiraj njegovog života.

nikola-tesla-poslednja-slika-nikole-tesle-2 (1)

Nikola Tesla preminuo je 7. siječnja 1943. godine od srčanog udara, odnosno srčane tromboze.
Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečaćeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

Unatoč stotinama izuma, većinom iz elektrotehnike, 112 prijavljenih patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, Tesla je preminuo u dugovima.

Tadašnji gradonačelnik New Yorka, Fiorello LaGuardia, rekao je u posljednjem oproštaju od velikog znanstvenika: “Nikola Tesla je umro. Siromašan. A bio je jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Ono što je stvorio je veliko, a kako vrijeme prolazi, bit će još veće”.


 

Tekst: net.hr 
Foto: teslauniverse.com / wikimedia commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close