POMIČEMO SAT U iduću nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena

U nedjelju, 28. ožujka, počet će ljetno računanje vremena kad će se sat pomicati za jedan sat unaprijed.


Sat će se pomaknuti u 2 sata ujutro, tako da se 2 sata računa kao 3 sata, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena.

Promjena sata utječe na poremećaj ljudskog bioritma. Najčešća posljedica promjene sata je umor, a može doći i do depresije. Dokazan je i povećan broj prometnih nesreća nekoliko dana nakon promjene sata, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači, piše Arkopharma.

Tijekom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se san, a samim time i naše zdravlje, najčešće ono kardiovaskularno. Analize su pokazale kako se rizik od srčanog i moždanog udara pojačava dan nakon pomicanja vremena, a poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom tlaku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara.

Hoćemo li to ikada ukinuti?

Prošle godine se razgovaralo o trajnom ukidanju pomicanja sata, ali odluka koja trenutno stoji na snazi je da do ove godine sve članice Europske unije moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor, ali ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Nekoliko savjeta:

  • Nekoliko dana prije nego što dođe do promjene sata, podesite alarm 15 minuta ranije nego inače.
  • 8 sati sna neka vam bude prioritet
  • Pojedite zdrav doručak ujutro za više energije tijekom dana
  • Izađite u šetnju jer sunčeva svjetlost pomaže u podešavanju bioritma

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close