Ličko-senjska županijaKarijera

Policijska postaja Otočac energetski obnovljena bespovratnim sredstvima

VRIJEDNOST 1,6 MILIJUNA KN

Ministarstvo unutarnjih poslova izvršilo je prijavu projekta „Energetska obnova zgrade Policijske postaje Otočac, Ministarstva unutarnjih poslova RH, na adresi Vatrogasna 1, 53220 Otočac“ na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”.

Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2). Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročne strategije za poticanje ulaganje u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 Policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata (25 projekata) energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 101.033.711,29 kn.

Dana 31. siječnja 2019. godine Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove Policijske postaje Otočac. Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 1.649.164,38 kuna (s PDV-om), dok je stvarna vrijednost projekta sukladno ugovorenim i ostvarenim vrijednostima 1.662.041,46 kn. Ukupno prihvatljivi troškovi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznose 1.420.195,63 kuna (s PDVom), dok dodijeljena bespovratna potpora iznosi 877.545,47 kuna (s PDV-om).

Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje od najmanje 50% na godišnjoj razini u odnosu na potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove.

U sklopu projekta izvršeni su sljedeći radovi:

  • zamjena vanjske stolarije
  • povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanskom prostoru
  • poboljšanje postojećeg sistema grijanja
  • ugradnja novih termostatskih ventila
  • zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom
  • uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije i vodeRadovi na energetskoj obnovi zgrade PP Otočac započeli su dana 28.09.2019., a uspješna primopredaja radova izvršena je dana 30.04.2020.

Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka CRIVAC d.o.o. iz Solina. Usluge stručnog i projektantskog nadzora provodila je tvrtka BAUCON d.o.o. iz Otočca.

Energetskom obnovom zgrade Policijske postaje Otočac ostvareni su sljedeći rezultati:

  • smanjenje toplinske energije za grijanje za 76%
  • smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 65%
  • smanjenje emisije CO2 za 70%Zgrada Policijske postaje Otočac prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred G, dok je nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred A.

Radovi su izvedeni u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17, 34/18 i 36/19), priopćila je Policijska uprava Ličko-senjska.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PU ličko-senjska

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close