Poljoprivreda

Policija zaustavila kolonu, na prosvjedu najavljeno osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke!

Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, jutros je uoči prosvjeda svinjogojaca u Slavoniji, najavio osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke (HPS-a).


Iako je pet minuta prije toga rekao da niti nema veze s politikom niti ima političkih aspiracija, koalirat će, kaže, sa svima „koji su na strani seljaka“ dok su nedaleko od njega stajali Nikola Grmoja Marin Miletić iz Mosta.

Jutro nije donijelo dobro vrijeme seljacima koji su se u 10 sati okupili u Retkovcima, odakle su pola sata kasnije krenuli prema granici s BiH u Orašju.

Kiša ih je pratila cijelo vrijeme puta, sat i pol, koliko im je trebalo da u koloni traktora stignu do granice, na kojoj su održali prosvjed zbog neslaganja s mjerama Vlade u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Svinjogojci od Vlade i resornog ministarstva zahtijevaju prestanak eutanazija zdravih svinja te dozvolu prometovanja svinja i svinjskog mesa zdravih svinja. Traže i dozvolu svinjokolja te poništenje kategorizacije svih OPG-ova jer za nju još, kako kažu, nisu spremni. – Ne želimo hotele za svinje – rekao je Tomislav Pokrovac.

Od ministrice Marije Vučković su tražili, kako je kasnije ispričao Pokrovac, da na svaki od zahtjeva odgovori isključivo s „da“ ili „ne“. Ministrica je šutjela, a ta im je šutnja, rekao je, značila neprihvaćanje njihovih zahtjeva.

Ministrica Vučković je brzopotezno okončanje sastanka protumačila kao „dokaz da dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju bolesti“.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: jutarnji.hr | Foto: pexels.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close