Vijesti

Policajci koji su snimljeni kako tuku migrante vraćeni na posao

Nakon tromjesečne suspenzije, kako doznaje Jutarnji list, tri pripadnika interventne policije PU istarske koji su snimljeni kako tuku migrante i tjeraju ih u Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su na posao.


Na eksluzivnoj snimci koju je objavila RTL Potraga, vide se tri muškarca koja nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani nasilno odvraćaju migrante od hrvatske granice

Na svojim odorama nemaju nikakve oznake, a na glavama su imali fantomke. Istraživačka ekipa potvrdila je i kako osim službenih jakni hrvatske interventne policije, imaju i specifičan pištolj za pojasom. Naime, hrvatska tvrtka HS produkt snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica.

Snimka je to koja je sablaznila hrvatsku, ali i svjetsku javnost jer nije ovo prvi put da se suočavamo s optužbama za nasilje nad migrantima, no čini se kako je protekom vremena i ovaj slučaj “zameten”.

Kako MUP potvrđuje za Jutarnji list, identificirani službenici tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni su krivima te im je sud izrekao “kaznu uvjetnog prestanka državne službe”, no nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao.

Iako su se iz policije jasno i glasno na samom početku ogradili od kolega navodeći kako su radnje poduzimali na svoju ruku, Jutarnji list navodi kako je ovakav rasplet situacije bio izgledan.

Podsjećaju uz to kako im je izvor vrlo blizak istrazi ranije otkrio da “slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se cijeli incident svesti na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije“.

Nakon što je RTL Potraga objavila snimku, slučaj je prokomentirao ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, također ističući da je riječ o individualnom postupku kolega:

Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji.”

Njegov šef, premijer Andrej Plenković, pozvao je tada također na sankcije, no nije poznato je li mislio na sankcije zbog krivog nošenja odore.

Podsjetimo, nedugo nakon objave snimke, glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije govoreći kako je na teren poslan stručni tim koji je utvrdio da je riječ o policijskim službenicima te kako postoji “osnovana sumnja u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije”.

Naveo je tada kako je u tijeku postupak uručenja rješenja službenicima o udaljenju dužnosti i kako slijedi daljnji disciplinski postupak. Otkrio je i da su ikupno od 2018. godine pokrenuta 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima.

U 13 slučajeva obustavljeni su postupci, ostali su u tijeku, pojasnio je.

Uvijek provjeravamo gdje moramo provjeriti, to ćemo raditi i dalje. Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost”, poručio je tada te se i sam osvrnuo na činjenicu da su radnje počinjene u vrijeme radnog vremena te kako nisu ispravno nosili uniformu.

Vidjet će se zašto nisu nosili uniformu. Ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno bez obzira radi li se na granici ili bilo koje postupanje“, zaključio je.

 

Foto: RTL screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close