Vijesti

Poigrao se s bankom: “Imam pravo otplaćivati kredit kako želim, pa čak i u kovanicama od po kunu ili po 10 lipa”

Šaltersku službenicu SG Splitske banke na Brdima spasio je kraj smjene, jer bi vjerojatno i nakon dva dana ispisivala 3420 naloga za naplatu kredita u “švicarcima”, i to od samo jednog našeg sugrađanina koji je svoju mjesečnu ratu odlučio podmiriti u kovanicama po jednu kunu, piše Slobodna Dalmacija 

Jedna kuna, jedan nalog

Ivan Maras (31) preuzeo je plaćanje kredita od svoga oca umirovljenika i došao na šalter gdje mu je djelatnica banke uljudno kazala da ispuni nalog na 3420 kuna. No, klijent je tada kazao da će ratu uredno podmiriti, ali da će za svaku kunu ispuniti po jedan nalog.

– Na taj način odlučio sam banci zagorčati život, kao što oni meni i mojoj obitelji zagorčavaju život već dugo vremena. Iskreno sam se nadao da će sedam banaka koje smo mi iz udruge “Franak” tužili nakon nedavne presude Vrhovnog suda započeti s klijentima dogovarati načine otplate. Budući da oni to nisu uradili, ja sam na taj način odlučio prosvjedovati. Imam pravo otplaćivati kredit kako želim, pa čak i u kovanicama od po kunu ili po 10 lipa – kaže Maras.

Iako je u poslovnicu došao oko 17.15 sati s novčanicama po 200 kuna, inzistirao je da cjelokupnu ratu plati kovanicama po jednu kunu.

Službenici svaka čast

– Službenica je bez pogovora počela printati naloge po kunu i unositi ih u kompjutor. Nemam nikakav prigovor na njezin rad, bila je vrlo profesionalna. Naravno, dok je ona printala naloge, stvorio se velik red i ljudi su negodovali. Razgovarala je sa mnom i šefica poslovnice i njezin šef, ali nisam odstupao od svoje namjere. Do završetka radnog vremena u 19 sati isprintali smo 54 ili 55 naloga po jednu kunu i onda sam odlučio da isprinta jedan veliki nalog na 3146 kuna tako da im još za ovomjesečnu ratu dugujem oko 200 kuna. Taj ću iznos uplatiti ovih dana ponovno sve po kunu – dodaje Maras.

Dok je on na jednom šalteru plaćao, ostali klijenti bili su primorani orijentirati se na drugi pa je radio otežano.

– Meni je jasno da banke rade za profit, ali mi nikako nije jasno kolika je njihova nezainteresiranost za klijente i za dogovor s nama koji imamo kredite u švicarskim francima. Na takav potez najviše me ponukala činjenica da su mnoge obitelji koje nisu mogle plaćati svoj kredit deložirane iz svojih stanova ili kuća, upravo zbog toga što su iznosi kredita poletjeli u nebo – ističe naš sugrađanin.

U našem gradu svih sedam banaka koje su tužili članovi “Franka” ima svoje poslovnice, pa Maras tvrdi da im mogu prosvjedno blokirati rad na način za kojim je on posegnuo.

– Možda se u udruzi “Franak” i odlučimo za takvu akciju – kaže Maras, čiji je otac je prije osam godina podigao kredit od 60.000 franaka na 13 godina. Do sada su banci isplatili nešto više od 30.000 franaka, piše Slobodna Dalmacija . 

Tekst: jutarnji.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close