Vijesti

Pogledajte kako Hrvati najčešće dolaze do posla

40 posto sudionika ankete koju je proveo portal posao.hr navelo je da bi iskoristili “vezu” (politička stranka, rođaci…) za pronalazak posla da je imaju, iako nisu nikada koristili tu metodu. Samo 20 posto ispitanika smatra da takav način traženja posla nije u redu.


U razdoblju od 15. listopada do 15. studenog portal posao.hr proveo je istraživanje na temu “Kako tražimo posao?”, čiji je cilj bio ispitati na koji način korisnici portala traže posao, koje kanale koriste te koliko ulažu u potragu za poslom.

U istraživanju je tijekom sudjelovalo 590 ispitanika koji su podijelili svoja iskustva i stavove o traženju posla. Dio njih, 51 posto je nezaposleno, dok ih je 38 posto zaposleno, ali aktivno traži posao.
Za traženje posla, 31 posto ispitanika koristi portale za traženje posla kao što je posao.hr ili oglasnik.hr, dok 23 posto ispitanika posao najčešće traži putem HZZ-a. “Networking”, razgovor s kolegama iz struke i poslovna okupljanja, za traženje posla koristi 9 posto ispitanika, dok ih čak 14 posto za to koristi društvene mreže i Linkedin. S obzirom na značajan udio mladih ispitanika, kao i njihovo visoko obrazovanje, nije iznenađujuće da su istaknuli da aktivnije koriste platforme društvenih mreža.

Otvorene molbe šalju se zanimljivim poslodavcima

Zanimljivo je da je značajan udio ispitanika, njih 17 posto, odabralo slanje otvorenih molbi kao najčešći način potrage za poslom, a čak 48 posto ispitanih potvrdilo je da je slalo otvorene molbe nekoliko puta, dok ih je 22 posto poslalo otvorene molbe samo kompanijama koje su im bile zanimljive.

To je svakako pozitivan podatak koji pokazuje da ispitanici ne traže “samo posao”, već im je sve važnije da rade za poslodavca/kompaniju čije vrijednosti dijele. Ipak, tek je 8 posto ispitanika reklo da je trenutni/prijašnji posao pronašlo slanjem otvorene molbe.

Samo 20 posto ispitanika smatra da veza nije u redu

Često se u kontekstu potrage za poslom spominje “povlačenje veza”, a u istraživanju portala posao.hr većina ispitanika, njih 40 posto, rekla je da bi iskoristili ‘vezu’ (politička stranka, rođaci…) za pronalazak posla da je imaju, iako nisu nikada koristili tu metodu.

Ipak, 20 posto ispitanika reklo je da nije nikada koristilo tu metodu i smatra da ona nije u redu. Ovi podaci na jedan način potvrđuju da je među ispitanicima uvriježeno stajalište da je potrebna “veza” za pronalazak posla, piše posao.hr


Tekst: net.hr
Foto: careerealism.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close