Turizam

RUTA ŠPILJE Početak nove sezone u Baraćevim špiljama Plitvičkih dolina

Najpoznatije špilje Karlovačke županije zasigurno su one kod Rakovice. Već dugi niz godina i sve veći broj posjetitelja, kao i primjećenost u javnosti, Baraćeve špilje postavilo je na turističku kartu Hrvatske u destinaciju Plitvičkih dolina.

Baraćeve špilje bile su zatvorene u zimskom periodu, a radi neometane hibernacije šišmiša tijekom veljače proveden je monitoring šišmiša, točnije prebrojavanje ili mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa.

Kreće špiljska sezona


Baraćeve špilje ponovno otvaraju vrata svim zainteresiranim posjetiteljima nove destinacije Plitvičkih dolina. U mjesecu ožujku, špilje će biti otvorene svaki petak, subotu i nedjelju. Obilasci špilje biti će organizirani uz pratnju stručnih vodiča u vremenu od 10 do 17 sati.

„Provedenim monitoringom u organizaciji stručne službe Javne Ustanove potvrđujemo kako u našoj špilji i dalje borave dvije vrste šišmiša: Veliki potkovnjak (Rhinolophusferrumequinum) i Mali potkovnjak (Rhinolophushipposideros). Monitoringom su prikupljeni rezultati o stanju šišmiša i staništa u kojem šišmiši obitavaju, a rezultati daju uputu kako vrstu i stanište štititi te koje mjere očuvanja poduzimati.“,kaže ravnateljica Ustanove.

rakovica-htz-1

S ciljem zaštite, naglasak na budućim projektima Ustanove, svakako je ulaganje u dodatne sadržaje izvan špilje. U tom smjeru, djelatnici Ustanove zajedno sa vanjskim suradnicima pripremaju velike projekte za strukturne fondove EU, ali još ne žele odavati sve detalje.  Također, u Nacionalnom parku Plitvička jezera 01. ožujka 2017. godine, održan je sastanak na kojem je donesena odluka o primjeni nove marketinške koncepcije za JU NP Plitvička jezera te za druga zaštićena područja u blizini NP Plitvička jezera – među kojima su i Baraćeve špilje u Plitvičkim dolinama.

 „NP Plitvička jezera najjači je turistički magnet kontinentalne Hrvatske, a ujedinjavanjem ponude sa Baraćevim špiljama, Velebitom, Paklenicom i ostalim zaštićenim područjima postiže se održivi razvoj cijele destinacije čime će profitirati cijela turistička industrija u destinaciji, od iznajmljivača, lokalnih turističkih agencija, ugostitelja i drugih poduzetnika kao i poljoprivrednika koji proizvode hranu.“ , naglašava ravnateljica Tihana Oštrina.

Ravnateljica pohvaljuje inicijativu ravnatelja NP Plitvička jezera – Anđelka Novosela i voditelja LAG-a Lika – Tomislava Kovačevića, za pokretanje projekta nove marketinške koncepcije svih okolnih područja i NP Plitvička jezera kao jedne jedinstvene destinacije LIKA DESTINATION. A ističe i izvrsnu suradnju s direktoricom Turističke zajednice općine Rakovica s kojom se razvija Ruta špilje u Plitvičkim dolinama, čija je glavna okosnica upravo ustanova Baraćeve špilje.

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Slavko Bionda

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close