Vijesti

Pismo iz Irske: Što sam naučila nakon dvije godine života u stranoj zemlji

Suočite se sa svime što vas muči, riješite što se može riješiti i onda udahnite zrak nove zemlje punim plućima


NAPOMENA: Zanima te život u Irskoj? Kontaktirajte Anu preko bloga Život u Dublinu. Sigurni smo da ima savjet za tebe!

Sve ono što ste smatrali da je ‘normalno’, nije nužno normalno u drugim zemljama. Sitnice poput stila oblačenja, odnosa između muškaraca i žena, načina zavođenja, poslovne komunikacije… Za mene, najveća razlika u poslovnim odnosima koja mi je i nakon dvije godine neobična jest korištenje imena (a ne prezimena) prilikom obraćanja i upoznavanja sa poslovnim suradnikom/klijentom.

Potpuno mi je neobično, na primjer, starijeg profesora sa sveučilišta ‘Trinity’ osloviti sa ‘John’, jer bih ga u Hrvatskoj iz poštovanja oslovljavala sa ‘Mr. Nolan’. S druge strane, još mi je neobičnije koliko moj sugovornik tijekom razgovora zazove/ponovi moje ime (‘Hvala ti Ana’, ‘Vidimo se opet Ana’, ‘Drago mi je Ana’. ).

Lijepo je čuti, ali opet pomalo zbunjujuće bez obzira što znam da se prema nekim izvorimapreporuča ponoviti ime sugovornika 3 puta unutar razgovora. Svi moji sugovornici toga se svjesno ili nesvjesno – drže. Lijepo mi je to. Ali ipak bih ponekad voljela da mogu persirati osobe koje poštujem. I da im mogu svima zapamtiti imena :D!

Iako smo svi različiti, živeći u stranoj zemlji shvatite da smo isto tako i svi jednaki. Kultura i geni su nam drugačiji, ali sve ono što nas čini ljudima, osjećaji, tuge, strahovi, to je sve isto. Ljudi se dijele na dvije vrste: dobronamjerne i(li) zle.

Selidbom u stranu zemlju niste postali druga osoba. Nakon nekog vremena možete postati bolja ili lošija verzija sebe, ali vi ste i dalje vi. One dubinske vrijednosti koje imate ili nemate u sebi.

Po meni, najbolji znak da ste kvalitetna osoba jest ovaj: Ne omalovažavate (neprestano) domaće ljude, ne trošite svo svoje vrijeme kukajući o vremenu i koliko je u Vašoj domovini sve triput bolje.

Povremeni izljevi nezadovoljstva su normalni, ali ako je to konstanta i jedino o čemu razgovarate, možda bi trebali razmisliti o povratku ili stavu prema svijetu oko sebe…

Bolja verzija sebe postanu oni koji na vrijeme prihvate različitosti, zavole neke nove običaje zemlje u koju su doselili, steknu nova prijateljstva, preispitaju svoje dosadašnje stavove, te po potrebi odbace neke stare navike zbog nekih novih i boljih. I ostave sve one kvalitete koje su ponijeli iz domovine.

Suočite se sa svime što vas muči, riješite što se može riješiti i onda udahnite zrak nove zemlje punim plućima. Osjećat ćete se kao da ste skinuli veliki teret i napokon udahnuli osjećaj slobode. Povezat ćete ga sa novom sredinom i to će učvrstiti Vašu ljubav prema toj zemlji, ali mislim da je taj osjećaj zapravo zbog nas samih, jer smo otvorili neke nove vidike, odbacili neke nametnute okove i postali sretniji u svojoj koži….

S ljudima koji su kao i vi, stranci u novoj sredini, ponekad ćete jako brzo stvoriti neku posebnu vezu, prijateljstvo, neki i ljubav. Ali često ćete te ljude i gubiti iz svog života, jer nisu svi kao vi došli da ostanu. Neki su samo u prolazu, na putu prema nekoj novoj destinaciji. Prihvatit ćete to, ali nije uvijek lako. Ipak će vaš život obogatiti na način kao rijetki prije….

Isto tako ćete vi obogatiti neke druge ljude samim time što ste ovdje. Naučit ćete ih da gledaju stvari nekim novim očima, ako su pametni, cijenit će to jednako kao što vi cijenite ono što su oni vas naučili. With love…


Tekst: coolklub.com
Foto: celticjourneyireland.ie

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close