Vijesti

Petarde nisu igračke!

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana policija upozorava građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati teške posljedice.


Pirotehnička sredstva nisu igračke pa stoga apeliramo na roditelje da ih ne poklanjaju djeci, posebice mlađoj od 14 godina, obavila je u četvrtak policija na svojim internetskim stranicama.

Roditelji bi, navode u policiji, trebali biti uzor djeci i objasniti im da se radi o opasnim sredstvima, koja ne smiju koristiti bez nadzora odraslih.

Najčešće ozljede kod neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Kod djece ozljeđivanja nastaju najčešće zbog nestručnog rukovanja, što pokazuje da odrasla osoba nije djetetu objasnila moguće posljedice, odnosno da dijete nije nadzirao netko odrastao.

Zadnji slučaj ozljeđivanja, koji je srećom prošao bez težih posljedica, zabilježen je u srijedu u Puli kada je u blizini Foruma petero djece palilo petarde, pri čemu je jedan dječak zapalio tzv. mini komet koji je na kraju završio drugome djetetu ispod odjeće. Dijete je prevezeno u pulsku bolnicu, a potom i u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da se radi o lakšim ozljedama.

Policija podsjeća da su pirotehnička sredstva I. razreda najmanje opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva smiju se kupiti samo od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.


 

Tekst: net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close