Lifestyle

Permafrost spilja u Kanadi

Kanadski fotograf Paul Zizka spustio se u spilju duboku 140 metara u kojoj se led ne otapa zbog čega su se formirale spektakularne površine debele nekoliko metara


Ovaj zaleđeni podzemni svijet izgleda kao jedan od najatraktivnijih prostora za igru u prirodi. No, da bi došli na ove goleme ledene padine koje se nikada ne tope, morate biti vrsni alpinist.

Kanadski fotograf Paul Zizka spustio se u 140 metara duboku spilju ‘Booming Ice Chasm‘ na kanadskom Stjenjaku. U njoj su ga dočekale kristalno plave ploče leda debele nekoliko metara, a istraživači koji su se spuštali niz taj led uspoređivali su taj osjećaj s letenjem.

Profimedia

Ove ledene površine formirale su se smrzavanjem kišnice i snijega koji su padali kroz ulaz u spilju, a ostale su zaleđene zbog toga što hladni zrak koji u nju ulazi ne može izaći.

– Mjesta poput ovog prava su rijetkost i treba ih čuvati. Prilika da dokumentiram ovakvo nadnaravno mjesto zasigurno je vrhunac moje karijere – rekao je Zizka. Dodaje kako je fotografiranje ledene spilje bio i jedan od najizazovnijih zadataka.

Inače, spilja je ime dobila po svojoj akustici i gotovo stalnoj jeci zbog čega se svaka riječ mora slovkati.


Tekst: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr / macleans.ca

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close