Permafrost spilja u Kanadi

LIKACLUB

Kanadski fotograf Paul Zizka spustio se u spilju duboku 140 metara u kojoj se led ne otapa zbog čega su se formirale spektakularne površine debele nekoliko metara


Ovaj zaleđeni podzemni svijet izgleda kao jedan od najatraktivnijih prostora za igru u prirodi. No, da bi došli na ove goleme ledene padine koje se nikada ne tope, morate biti vrsni alpinist.

Kanadski fotograf Paul Zizka spustio se u 140 metara duboku spilju ‘Booming Ice Chasm‘ na kanadskom Stjenjaku. U njoj su ga dočekale kristalno plave ploče leda debele nekoliko metara, a istraživači koji su se spuštali niz taj led uspoređivali su taj osjećaj s letenjem.

Profimedia

Ove ledene površine formirale su se smrzavanjem kišnice i snijega koji su padali kroz ulaz u spilju, a ostale su zaleđene zbog toga što hladni zrak koji u nju ulazi ne može izaći.

– Mjesta poput ovog prava su rijetkost i treba ih čuvati. Prilika da dokumentiram ovakvo nadnaravno mjesto zasigurno je vrhunac moje karijere – rekao je Zizka. Dodaje kako je fotografiranje ledene spilje bio i jedan od najizazovnijih zadataka.

Inače, spilja je ime dobila po svojoj akustici i gotovo stalnoj jeci zbog čega se svaka riječ mora slovkati.


Tekst: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr / macleans.ca

 

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u