Događanja

Panonsko more: neiscrpni izvor fosila

Čistio sam njivu. Na dubini od 70 centimetara pronašao sam prvu školjku. Počeo sam kopati te sam ih još pronašao. Skupio sam ih za svoju zbirku, rekao je Mehmed Delić iz Delića u BiH koji je pronašao fosile školjaka stare oko 5 milijuna godina.


Panonsko more prije pet do šest milijuna godina “napustilo” je naše prostore. Ipak, još i danas je moguće naići na dokaze o postojanju tog mora, pa čak i na njegove ostatke. Najnoviji dokaz otkriven je u BiH nedaleko od Gračanice, uz cestu Gračanica – Orašje. U zaseoku Borik na prostoru grada Soko postoje iskopine koje sadrže goleme količice sedimenta, šljunka i pijeska, za koji kažu stručnjaci da su ostatak Panonskog mora. Najveća potvrda o postojanju Panonskog mora su fosili školjaka i morski organizmi.

Svaka kuća ima kolekciju

U zaseoku Delići, šest kilometara od Gračanice, gotovo svaka kuća ima svoju kolekciju okamenjenih školjaka.

“Nedaleko od kuće čistili smo njivu. Bilo je tu svakakvog raslinja koje smo vadili. Na dubini od oko 70 centimetara pronašao sam prvu školjku. Ostao sam u čudu. To me je zainteresiralo pa sam počeo kopati okolo po njivi i našao sam ih još nekoliko. Sakupio sam ih dovoljno za svoju zbirku” – kaže Mehmed Delić iz istoimenog zaseoka u blizini grada Soko. Dodaje da su mu stručnjaci iz Sarajeva rekli da su fosili školjaka koje je pronašao stari oko pet milijuna godina.

“Kad su došli kod mene, tražili su me da im ih predam. No rekao sam im da ću ih dati jedino uz potvrdu da će mi ih vratiti. No otišli su i nisu više dolazili. Neću dati nikome ove okamenjene školjke. Ostavit ću ih kod sebe za buduće naraštaje pa neka se priča o postojanju Panonskog mora prenosi s koljena na koljeno” – kaže Mehmed.

Pročitajte cijeli članak na 24sata.hr


Foto:  os-astarcevica-viljevo.skole.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close