Turizam

Ovo su najbolja talijanska skijališta

Ovog puta nemojte ne put nositi puničinu sarmu ni kiselo zelje, ipak je Italija svjetska gastronomska prijestolnica koja će vas, i visoko u planinama, ostaviti bez daha…


Ova zima nikako da pokaže prave zube i zaspe nas snijegom, ali to nas ne smije spriječiti u planiranju savršenog zimskog odmora. Sada sam oko bacio na talijanska skijališta. Iskreno nisam Italiju previše doživljavao kao skijašku destinaciju, za mene je ipak Italija zemlja dobrog vina, pašte, vrhunskih pršuta i maslinova ulja. No, izgleda da se boca dobrog vina može popiti i visoko u planinama, nakon cjelodnevnog skijanja. Pa zašto ne isprobati. Ovo su najbolja talijanska skijališta.

Val Brembana – San Simeone

Skijalište San Simone jedno je od rijetkih skijališta koje se može pohvaliti netaknutom prirodom i mirnoćom što ga čini idealnim mjestom za odmor i bijeg od gradske vreve. Skijalište San Simeone uzdiže se preko tri tisuće metara iznad doline rijeke Po, nudeći staze za sve vrste skijaša. Sa svojih 130 staza nudi preko 400 kilometara ‘snijega’ na kojem možete uživati na bilo koji način. Za početnike postoji čak 45 staza, 64 za one malo iskusnije, a oni najiskusniji skijaju na njih 21. Na tim stazama postoji čak 70 žičara, a skoro svaka žičara završava pored nekog klizališta ili snježnog tobogana, baš pravo mjesto za savršen zimski odmor s obitelji.

Sestriere – Via Lattea

Skijaška regija Milky Way krije jedno od najpoznatijih talijanskih skijališta, na samoj granici Italije s Francuskom nalazi se Sestriere. Ovo je moderni skijaški kompleks koji, zajedničkim snagama, uređuju dvije države. Naime ovo skijalište je zapravo kompleks od 146 staza ukupne dužine 400 km i 88 ski liftova, a koji se rasprostire i u Italiji i u Francuskoj. Zapravo je Sestriere najstariji skijaški resort u Italiji, a nalazi se na dvije tisuće metara nadmorske visine. Skijaši svih razina naći će stazu koja će zadovoljiti njihove potrebe, a stepasta staza i off road staze zadovoljit će i one najnaprednije skijaše. Za snowbordere i freestyle skijaše postoji snježni park koji nudi šarolik teren na kojem mogu testirati svoje sposobnosti.

Val Di Fiemme – Cavalese

Sa svojih 123 staza, odnosno 70 kilometara čistog snijega za uživanje i sa 60 žičara Cavalese spada u manje skijalište u Italiji, ali zato je zasigurno najromantičnije. Na preko 2500 metara nadmorske visine zajamčeno vam je uživanje u snijegu tijekom cijele skijaške sezone. Još se nikada nije dogodilo da u ovom dijelu Italije ne bi palo barem metar snježnog pokrivača. Većina staza nalazi se na sunčanoj strani obronaka iznad razine rasta drveća i savršene su za početnike i one malo iskusnije skijaše. Istini na volju, oni najiskusniji ovdje bi se mogli malo dosađivati, ali ipak se pronađe pokoja staza koja može zadovoljiti i njihove apetite. No, zato su tu žičare od kojih će vas jedna dovesti do obližnjeg skijališta Alta Badia gdje ima malo više zahtjevnijih staza.

Školski praznici su pred vratima i brže bolje potrebno je rezervirati svoje mjesto na jednom od talijanskih skijališta. Ovog puta nemojte ne put nositi puničinu sarmu ni kiselo zelje, ipak je Italija svjetska gastronomska prijestolnica koja će vas, i visoko u planinama, ostaviti bez daha i oduševiti lokalnim specijalitetima.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close