Politika

Ovo su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, četvero je novih

Na izborima za Europski parlament u nedjelju izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca – Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).


S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovka. Od ranije je poznato da Plenković, ujedno i hrvatski premijer, neće ići u EU parlament, pa bi umjesto njega u europarlamentarne zastupničke klupe mogla ući sedma s HDZ-ove liste Sunčana Glavak koja je i bila u dosadašnjem sazivu EU parlamenta.

S drugog mjesta HDZ-ove liste ulazi Dubravka Šuica, koja je do sada bila članica Europske komisije, a s trećeg mjesta prvi put će u Europski parlament ući Davor Ivo Stier, te peta Nikolina Brnjac.

U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler te Željana Zovko.

Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci – Biljana Borzan, zatim Predrag Fred Matić te Romana Jerković Kraljić. Posljednji na listi Tonino Picula ulazi u EU parlament na temelju osvojenih preferencijskih glasova.

S liste DP-a u EU parlament po prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je dobio najviše glasova na listi Domovinskog pokreta.

S liste stranke Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac kojemu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista.

 

Izvor: Hina | Foto: Unsplash

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close